Partidul MAN scapă de dosarul privind finanțarea ilegală

Publicat:

Partidul MAN scapă de dosarul privind finanțarea ilegală

Partidul MAN, condus de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, scapă de dosarul privind finanțarea ilegală. Potrivit unui răspuns CNA la o solicitare a TV8, dosarul pornit în toamna anului  2023 a fost clasat anul acesta în luna martie „din lipsa elementelor componenței de infracțiune”.

De cealaltă parte, în gestiunea organului de urmărire penală se află 25 de cauze penale pornite tot pentru finanțarea ilegală a partidelor politice. 12 dintre acestea au fost pornite începând cu toamna anului 2023, potrivit tv8.md.


Totodată, din toamna anului 2023, organul de urmărire penală al CNA a înregistrat șase procese penale în care au fost examinate pretinse acțiuni ilegale ale persoanelor fizice/factori de decizie din cadrul unor partide politice, candidați și/sau reprezentanți ai unor partide politice manifestate prin coruperea alegătorilor, se mai arată în răspunsul celor de la CNA.

Precizăm că CNA a pornit procesul penal privind finanțarea ilegală a MAN după investigația TV8 „SponȘorMANii alegerilor locale”. Ulterior, o plângere privind donatorii fictivi din listele MAN a depus și liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc.

Investigația TV8 a arătat cum pentru MAN, la fel ca și Șansa și Renașterii, ultimele două afiliate fugarului penal Ilan Șor, au făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și o groază de studenți.  

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Mai exact, MAN a primit donații de la 400 de persoane pentru campania electorală de la ultimele alegeri locale. Contribuțiile, toate în numerar, s-au ridicat la 2,8 milioane de lei. Majoritatea donatorilor sunt angajați ai unor instituții aflate în subordinea Primăriei Chișinău.

Analiza listelor de donatori făcută de reporterii Cutia Neagră PLUS indică asupra faptului că în unele instituții angajații au donat bani MAN-ului în mod organizat – în aceeași zi, sume identice. În unele cazuri, donatorii de pe listă însă nu știau nimic despre donația făcută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili

Australia cântăreşte tacticile pentru reducerea numărului de crocodili Un crocodil de apă sărată, galben-verzui cu pete maronii, stă în mare parte scufundat în apele noroioase...

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe...

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor Trupele Ucrainei continuă să avanseze pe teritoriul regiunii ruse Kursk, iar acest...

O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați

O primă provocare pentru Ursula von der Leyen: Comisarii europeni nominalizați sunt preponderent bărbați Din cele 17 capitale ale UE care și-au desemnat până acum...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.