‘Partidul omului obişnuit’ din India, învingător din nou la Delhi

Publicat:

Partidul omului obişnuit (AAP) din India a câştigat alegerile locale din capitala New Delhi, unde deţine majoritatea din 2015, dând o lovitură severă partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata al premierului Narendra Modi, care spera să-şi impună victoria, în urma unei campanii agresive, relatează marţi AFP şi dpa, potrivit agerpres.

După numărarea majorităţii voturilor exprimate în scrutinul de sâmbătă pentru adunarea legislativă a megalopolei indiene, AAP conduce în 63 de circumscripţii din 70, a indicat Comisia electorală.


Citește și : Zeci de mii de iranieni marchează pe stradă 41 de ani de la revoluţia islamică

BJP al lui Narendra Modi ar urma să dispună de şapte legislatori, cu patru mai mulţi decât în 2015, iar Partidul Congresului de niciunul.

Fondatorul AAP, Arvind Kejriwal, militant anticorupţie în vârstă de 51 de ani, a asigurat marţi în faţa susţinătorilor săi entuziasmaţi că victoria sa “a dat naştere unei noi forme de politică, politica muncii”, care “va face India să progreseze în secolul XXI”.

Kejriwal, fost inspector fiscal intrat în politică în contextul amplelor manifestaţii anticorupţie din 2011 din India condusă pe atunci de Partidul Congresului, a fost ales iniţial în fruntea capitalei la finele lui 2013, dar a demisionat după 48 de ore în semn de protest împotriva blocării unei legislaţii anticorupţie. Un an mai târziu, alegătorii indieni au adus AAP la putere în Delhi, cu 67 de locuri din cele 70 ale adunării legislative locale.

Susţinut de un mare număr de indieni datorită unui program centrat pe îmbunătăţirea vieţii cotidiene a oamenilor de rând (electricitate, apă curentă, transporturi în comun etc.), Kejriwal este totodată conştient de popularitatea premierului Narendra Modi, instalat triumfal anul trecut la guvernarea gigantului din Asia de sud, şi evită să-l atace frontal, concentrându-se pe probleme locale şi cultivându-şi o imagine de om umil, notează AFP.

BJP al lui Modi a dus o campanie electorală neobişnuit de agresivă în tentativa sa de recucerire a capitalei, unii dintre responsabilii partidului mergând chiar până la a-l califica pe Kejriwal drept “terorist” aflat în solda Pakistanului.

Citește și : Lipsa unui acord cu Londra implică tarife pentru produsele ‘made in UK’

Profesorul universitar Yogendra Yadav, fost responsabil al AAP plecat în 2015 din formaţiune în urma unor diferende, a atribuit înfrângerea BJP la Delhi unei respingeri a discursului agresiv al lui Narendra Modi şi al BJP.

“BJP a făcut un calcul electoral disperat lansându-se într-o campanie plină de ură. (…) Dacă ar fi reuşit, această strategie ar fi fost reprodusă de toţi”, a apreciat Yadav.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat În Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", cu predarea în limba română, din municipiul...

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp...

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie

Cinci descoperiri demne de Nobel care nu au câştigat premiul. Laureaţii anului 2024, anunţaţi între 7 şi 14 octombrie Cele mai strălucite minţi din domeniul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.