X

Partidul preşedintelui Jair Bolsonaro a cerut anularea unor voturi acordate câştigătorului Lula

Partidul preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro a cerut marţi Tribunalului Electoral Superior (TSE) să anuleze voturile din peste 280.000 de urne electronice, argumentând că unele defecţiuni ar fi împiedicat realegerea acestuia în confruntarea electorală câştigată de Lula, informează AFP, potrivit agerpres.

“Solicităm invalidarea voturilor din urnele electronice pentru care au fost descoperite defecţiuni insurmontabile şi să se tragă consecinţele legale pentru rezultatele turului doi” din 30 octombrie, conform plângerii depuse de Partidul Liberal (PL).

Citește și: Un fals ‘Macron; l-a sunat pe Duda în noaptea în care o rachetă a ajuns în Polonia. Gluma, virală pe internet – Black News

Această formaţiune politică, care a obţinut cel mai mare număr de deputaţi şi senatori după alegerile legislative, consideră că “funcţionarea defectuoasă” a cinci modele de urne “pune sub semnul întrebării transparenţa procesului electoral”. PL susţine că aceste disfuncţionalităţi au fost demonstrate într-un raport de audit comandat de partid. Potrivit avocatului PL, peste 280.000 de urne electronice folosite în timpul scrutinului ar fi aparţinut unuia din aceste cinci modele puse sub semnul întrebării.

Potrivit numărătorii realizate de PL, anularea voturilor din aceste urne i-ar aduce victoria lui Jair Bolsonaro cu 51,05% din voturi, practic opusul rezultatului oficial (50,9% pentru Lula, 49,1% pentru preşedintele în exerciţiu).

Preşedintele TSE, Alexandre de Moraes, a răspuns explicând că aceste modele de urne au fost folosite nu numai în al doilea tur, ci şi în primul, care a avut loc pe 2 octombrie. Prin urmare, solicită ca plângerea să se refere la ambele tururi, în caz contrar aceasta urmând să fie respinsă fără a fi analizată.

Citeşte şi: Este posibil un armistițiu în Ucraina? – Black News

O anulare a unei părţi din voturile obţinute pe 2 octombrie ar avea impact şi asupra alegerilor legislative, care au avut loc în aceeaşi zi, folosindu-se aceleaşi urne. Acest lucru ar putea pune în pericol alegerea multor parlamentari PL.

Jair Bolsonaro a dispărut practic din viaţa publică de mai bine de trei săptămâni, după anunţul înfrângerii sale în faţa contracandidatului de stânga şi fost preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. Bolsonaro a ieşit public la două zile după anunţarea rezultatelor fără să îşi recunoască în mod explicit înfrângerea, menţionând un “sentiment de nedreptate” în discursul adresat susţinătorilor săi, care manifestau pentru a cere o intervenţie militară.

Tags: alegeriAlexandre de MoraesBraziliaJair BolsonaroLuiz Inacio Lula da SilvaPartidul Liberal (PL)
Categorii: Știrile zilei