Partidul puterii din Rusia doreşte incriminarea finanţării din străinătate a activităţilor politice

Publicat:

Partidul puterii din Rusia a propus introducerea de pedepse penale de până la 5 ani de închisoare pentru politicienii ai căror partide beneficiază de o finanţare din străinătate, a anunţat vineri un deputat, informează AFP, scrie agerpres.

“Vrem să introducem în Codul Penal o clauză privind responsabilitatea infracţională a celor care primesc o finanţare străină pentru activităţile lor politice”, a declarat Evgheni Marcenko, deputat al partidului proprezidenţial Rusia Unită, pentru agenţia de presă RIA Novosti.


Citește și : Zelenski cere autorităților să investigheze incidentul privind înregistrările audio

Potrivit lui Marcenko, deputaţii acestui partid vor elabora şi vor supune la vot în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) un proiect de lege care va propune pedepse ce ar putea ajunge “până la 5 ani de închisoare”.

Această măsură “este cu adevărat necesară pentru Rusia” odată cu apropierea alegerilor legislative din 2021, estimează Marcenko. “Trebuie să fim toţi în aceleaşi condiţii. Nimeni nu trebuie să primească bani din străinătate şi să organizeze campanii electorale, provocări sau manifestaţii neautorizate cu ei”, a subliniat el.

Potrivit deputatului, Rusia Unită ar dori de asemenea să înscrie în lege posibilitatea de a dizolva orice partid politic ce beneficiază de o finanţare din străinătate.

Federaţia Rusă a introdus deja în 2012 desemnarea drept “agent al străinătăţii” a oricărei organizaţii ce beneficiază de finanţare din partea unei alte ţări şi care exercită o “activitate politică”.

Acest concept vag şi controversat a permis să fie vizate numeroase grupuri critice faţă de putere, “agenţii străinătăţii” fiind supuşi unor importante constrângeri administrative şi financiare, făcând obiectul unei supravegheri crescute.

Citește și : Fostul şef al Serviciului Naţional de Securitate al Armeniei, Goergy Kutoyan, găsit mort la Erevan

În 2019, Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK) al principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, 43 de ani, blogger carismatic şi avocat, a fost de asemenea clasat drept “agent al străinătăţii”. FBK, la originea a numeroase anchete ce denunţă maşinaţiunile şi stilul de viaţă al elitelor ruse, a fost vizat în ultimele luni de un val de percheziţii.

Navalnîi însuşi, susţinători săi şi familiile lor fac în mod regulat obiectul unor arestări şi presiuni politice în întreaga Rusie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.