X

Partidul ‘Șansă’ riscă să nu participe la alegerile prezidenţiale. Judecătoria Bălți a restricționat pentru trei luni activitatea formațiunii politice

Partidul ‘Șansă‘ riscă să nu participe la alegerile prezidenţiale. Judecătoria Bălți a restricționat pentru trei luni activitatea formațiunii politice

Partidul “Șansă”, formaţiune politică afiliată condamnatului Ilan Şor, riscă să nu participe la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Judecătoria Bălți a restricționat pentru trei luni activitatea partidului în urma neregulilor găsite în actele depuse la Comisia Electorală Centrală. Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel.

Decizia de vineri a magistraţilor Judecătoriei Bălţi a fost pronunţată la trei luni după ce Ministerul Justiţiei a dat judecată Partidul “Şansă”. Miniusterul a cerut limitarea activităţii partidului pe un termen de şase luni. S-au invocat nereguli găsite de Comisia Electorală Centrală în actele financiare privind campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023. Judecătorii au decis limitarea la doar trei luni, scrie tvrmoldova.md.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

PAVEL POSTICĂ vice-preşedintele Comisiei Electorale Centrale: „Dacă o astfel de hotărâre definitvă şi irevocabilă va fi admisă până la data de 20 septembrie 2024, atunci s-ar putea pune în aplicare o astfel de hotărâre, de limitare a activităţii. Doar în această situaţie partidul politic nu va putea participa inclusiv la referendumul republican constituţional sau alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Molodova. Dar, evident, şi alte activităţi care nu sunt permise: organizarea de întruniri publice, tipărirea materialelor etc”.

Liderul Partidului “Şansă” Alexei Lungu, nu a comentat decizia judecătorilor. În aceste zile, el împreună cu başcanul UTA Găgăuziaşi deputatul Vasile Bolea se află la Moscova.

ALEXNADRU TĂNASE expert în Drept Constituţional: „Drepturile electorale nu sunt drepturi absolute. Ele, în mod evident, pot fi limitate şi supuse unor condiţionalităţi. În acest sens, una dintre condiţionalităţi pot fi şi interdicţiile judiciare. Este important ca deciziile judiciare de acest gen să fie proporţionale, să fie regulile şi standardele stabilite de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

MIHAI ISAC expert în politică externă: „Reprezentanţii grupării criminale Şor ne-au obişnuit cu prelungirea în instanţă a războaielor cu autorităţile constituţionale. Vedem implementarea unor pachete legislative menite să protejeze fragila democraţie din Republica Moldova”.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

La începutul lunii august, CEC a respins cererea Partidului “Șansă” și a altor trei partide afiliate fugarului Ilan Şor de a înregistra blocul electoral “Victorie” pe motiv că nu au fost prezentate toate actele necesare.

Cele patru partide au anunțat că-l vor susține pe deputatul Vasile Bolea în cursa prezidențială, iar la referendum vor îndemna cetățenii să voteze împotriva Uniunii Europene.

Tags: BalţiIlan ŞorprezidenţialeSansa
Politică