X

Partidul social-democrat aflat la guvernare în Suedia susține aderarea țării la NATO

Partidul social-democrat aflat la guvernare în Suedia a anunțat că susține aderarea țării la NATO, creând astfel o largă majoritate parlamentară în favoarea aderării, informează Reuters , informează mediafax.

În condițiile în care Finlanda, țara vecină, este deja pregătită să își depună cererea de candidatură, premierul suedez Magdalena Andersson este acum aproape sigur că va lansa o cerere oficială în câteva zile.

Citește și : Vicepreşedinta Dumei de Stat ruse a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflat sub ocupaţie

„În cadrul reuniunii sale din 15 mai 2022, consiliul partidului a decis că partidul va lucra pentru ca Suedia să solicite aderarea la NATO”, au precizat social-democrații într-o declarație.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată cu doar câteva luni în urmă, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să își regândească nevoile de securitate și să caute siguranță într-o alianță de care au stat deoparte în timpul lungului Război Rece.

În Finlanda, președintele Sauli Niinisto a confirmat duminică intențiile țării de a depune cererea de aderare, afirmând că regiunea ar avea de câștigat.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU ‘condamnă’ cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh

Tags: finlandaMagdalena AnderssonNATOSauli NiinistöSuedia
Categorii: Diaspora