Partidul Socialist al premierului spaniol Sanchez vrea o comisie de experţi pentru a ancheta pedocriminalitatea în Biserica Catolică

Publicat:

Partidul Socialist al premierului spaniol Pedro Sanchez a cerut luni Parlamentului să creeze o comisie de experţi pentru a ancheta abuzurile sexuale asupra minorilor în Biserica Catolică din Spania, în contextul în care aceasta a exclus deschiderea unei investigaţii generale pe acest subiect, relatează AFP, potrivit agerpres.

Comisia ar fi formată din “experţi, reprezentanţi ai unor asociaţii ale victimelor, ai clerului, ai administraţiei publice”, a explicat în faţa presei preşedintele grupului socialist din Camera Deputaţilor, Hector Gomez.


Citește și : Poliţia israeliană a spionat cu PEGASUS mai multe personalităţi publice

“Vrem să abordăm într-un mod mai riguros, dar şi mai empatic şi cât mai just posibil un subiect pe care ţara noastră nu îl mai poate ignora”, a spus la rândul său Carmen Calvo, fost vicepremier al guvernului de stânga.

Până acum, violenţele sexuale comise asupra minorilor de clerici catolici nu au făcut obiectul niciunei anchete oficiale de amploare în Spania, nici a Bisericii, nici a statului, spre deosebire de alte ţări precum SUA, Franţa, Germania, Irlanda sau Australia.

În lipsa unor date oficiale, cotidianul El Pais a lansat propria anchetă în 2018, contabilizând 1.246 de victime începând din anii 1930. În ceea ce o priveşte, Biserica nu a recunoscut decât 220 de cazuri începând din 2001.

Guvernul va fi în contact cu “Biserica Catolică pentru a-i cere să coopereze” cu comisia, “în timp ce în alte ţări, cum ar fi Franţa, Biserica Catolică este cea care a luat iniţiativa”, a adăugat Carmen Calvo.

Crearea acestei comisii de experţi va trebui votată de Camera Deputaţilor, care a acceptat deja să examineze o cerere de anchetă parlamentară pe acest subiect formulată de partidul stângii radicale Podemos, partener al socialiştilor în cadrul coaliţiei guvernamentale, şi de cele două partide separatiste de stânga, ERC (catalani) şi EH Bildu (basci).

Citește și : Liz Truss face o vizită la Moscova

Hector Gomez şi-a exprimat luni încrederea în capacitatea socialiştilor de a convinge Podemos să sprijine mai degrabă crearea unei comisii de experţi, decât o anchetă parlamentară.

Săptămâna trecută, Pedro Sanchez şi-a exprimat sprijinul public, în mod neobişnuit, pentru o victimă a violenţelor sexuale din cadrul Bisericii, scriitorul catalan Alejandro Palomas, care a denunţat faptul că a fost abuzat sexual de un cleric la vârsta de opt ani într-o şcoală catolică la mijlocul anilor 1970.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.