X

Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Comisia Europeană s-a angajat că le va reaminti statelor membre ale Uniunii Europene că ofiţerii poliţiei de frontieră nu trebuie să ştampileze paşapoartele cetăţenilor Regatului Unit care trăiesc în interiorul blocului comunitar, o practică ce încalcă Acordul privind Brexit-ul, relatează miercuri politico.eu., potrivit agerpres.

Mai mulţi cetăţeni britanici s-au plâns de faptul că le-au fost ştampilate paşapoartele atunci când au reintrat în spaţiul Schengen, după încheierea perioadei de tranziţie aferentă Brexit-ului.

Citeşte şi: INCENDIU într-o tabără de refugiaţi din Grecia! Un copil a murit!

Oficialităţi britanice au ridicat această chestiune marţi la o reuniune a Comitetului specializat comun UE-Londra pentru drepturile cetăţenilor, care monitorizează implementarea Acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene au promis că le vor reaminti statelor membre necesitatea de a garanta că ofiţerii poliţiei de frontieră cunosc noile reguli.

Londra s-a plâns, de asemenea, de ritmul diferit de înregistrare a cetăţenilor britanici în Uniunea Europeană, existând diferenţe mari chiar între regiuni ale aceleiaşi ţări membre.

Citeşte şi: Carles Puigdemont riscă să rămână fără imunitate europarlamentară. Spania îl aşteaptă cu cătuşe!

Potrivit acordului de retragere, cetăţenii britanici rezidenţi în UE la 31 decembrie 2020 ar trebui să poată intra şi ieşi din spaţiul Schengen fără a li se ştampila paşapoartele dacă ei fac dovada că locuiesc în ţara-gazdă respectivă. Acest lucru poate fi făcut, de exemplu, prin prezentarea unui permis de şedere sau a unei dovezi că au solicitat un permis de şedere.

Chiar dacă o ştampilă pusă în aceste circumstanţe ar fi declarată nulă, ea ar putea conduce pe ofiţerii prost informaţi să-i confunde pe aceşti oameni cu turişti mai degrabă decât cu rezidenţi. Acest lucru ar ridica întrebări despre dreptul lor de a rămâne în spaţiul Schengen după 90 de zile de călătorie fără viză, aşa cum s-a convenit între UE şi guvernul de la Londra.

Tags: brexitlondramarea britaniepasaportspatiul Schengenuniunea europeana
Categorii: Diaspora