X

Un pastor american riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă în Turcia

Un procuror turc a cerut marţi condamnarea la închisoare pe viaţă a pastorului american Andrew Brunson, aflat în detenţie în Turcia din octombrie 2016, pentru presupuse legături cu puciul eşuat din iulie acelaşi an, transmit Reuters şi AFP, preluând o ştire a agenţiei de presă Dogan, conform agerpres.

Potrivit actului de inculpare, pastorul Andrew Brunson este acuzat că este membru al reţelei lui Fethullah Gülen şi face parte din conducerea acesteia.

Citeşte şi: Alegerile din Rusia: Putin, cei şapte pitici şi marele absent

Soarta pastorului este una din sursele de tensiune între Ankara şi Washington. Anul trecut, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia l-ar putea elibera pe Brunson dacă SUA îl vor preda pe Fethullah Gülen, clericul autoexilat în Pennsylvania şi acuzat de Ankara de orchestrarea tentativei de puci.

Pastorul a fost arestat şi încarcerat în octombrie 2016 la Izmir, unde conducea de 20 de ani o biserică protestantă.

Citeşte şi: Accident teribil în Turcia. Un autobuz a intrat cu viteză într-un camion. Cel puţin 13 morţi

Un decret-lege publicat în august îi conferă preşedintelui turc puterea de a autoriza extrădarea unor cetăţeni străini în schimbul unor turci arestaţi sau condamnaţi în alte ţări.

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, s-a întâlnit în martie 2016, la Ankara, cu Norine Brunson, soţia pastorului, care fusese iniţial şi ea reţinută, fiind ulterior eliberată. Tillerson a declarat în august că Andrew Brunson a fost ‘închis pe nedrept’. 

Tags: Andrew BrunsonFethullah Guleninchisoare pe viatapastor americanpuci esuatSUAturcia
Categorii: Diaspora