Pastor pentru pastor. Trocul pe care Erdogan vrea să-l facă cu SUA

Publicat:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat joi că Ankara ar putea elibera un pastor american reţinut în Turcia dacă Statele Unite îl vor preda pe clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în Pennsylvania, acuzat de autorităţile turce că ar fi organizat lovitura militară eşuată de anul trecut din Turcia, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Turcia a cerut extrădarea clericului Fethullah Gulen, un fost aliat al lui Erdogan, ai cărui susţinători sunt acuzaţi că ar fi încercat să răstoarne guvernul de la Ankara în iulie 2016. Gulen a negat orice rol în încercarea de lovitură de stat, în care au fost ucise 250 de persoane.


Citeşte şi: HAOS pe cele mai mari aeroporturi din lume. Sistemul de check-in este paralizat

Mii de persoane au fost reţinute de atunci de autorităţile turce, între care şi americanul Andrew Brunson, un misionar creştin, care a condus o mică biserică în Izmir, pe coasta de vest a Turciei.

Andrew Brunson (American Center for Law and Justice)

Brunson a fost reţinut în octombrie anul trecut. Presa turcă afirmă că el este acuzat că ar fi membru al reţelei Gulen,
considerată o organizaţie teroristă de guvernul turc. Statele Unite susţin însă că americanul a fost închis pe nedrept şi au cerut eliberarea lui.

Într-un discurs adresat ofiţerilor de poliţie la palatul prezidenţial din Ankara, Erdogan a făcut o legătură între soarta celor doi.

Fethullah Gulen

“Daţi-ne pastorul înapoi”, spun ei (americanii). Şi voi aveţi un pastor. Predaţi-l pe Gulen”, a spus Erdogan. “Atunci îl vom judeca pe Brunson şi vi-l vom da”, a adăugat preşedintele turc.

Citeşte şi: Phenian: ‘Trump, un BĂTRÂN NEBUN, care exploatează moartea studentului american’

“Pastorul pe care îl avem se află în faţa justiţiei. Al vostru nu – el locuieşte în Pennsylvania. Îi puteţi preda cu uşurinţă. Îl puteţi preda imediat”, a mai spus Erdogan.

Conform unui decret emis în luna august, Erdogan are autoritatea de a aproba schimbul de cetăţeni străini reţinuţi sau condamnaţi în Turcia cu persoane reţinute în alte ţări “în situaţii privind securitatea naţională sau interesele naţionale”, relatează Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.