X

Paterson, oraşul american din New Jersey care-i primeşte cu braţele deschise pe imigranţii musulmani

Cu enorma sa populaţie musulmană şi reputaţia de casă primitoare pentru imigranţi de peste 50 de naţionalităţi, oraşul Paterson din statul New Jersey, nord-estul SUA, era locul perfect unde autorul atacului cu camionetă comis marţi la New York putea trece aproape neobservat, comentează joi agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres.

Sayfullo Saipov, un uzbec în vârstă de 29 de ani, a trăit în Paterson alături de soţia şi cei trei copii ai lor mai mult de un an înainte ca el să închirieze camioneta cu care a marţi seară a lovit mai mulţi biciclişti şi pietoni în sud-vestul Manhattan-ului, omorând opt persoane şi rănind alte 11 în ceea ce autorităţile au anumit un act de terorism.

Citeşte şi: Bilanţul atacului armat din Colorado a crescut la trei morţi

Având una din cele mai numeroase populaţii musulmane din SUA, estimată de liderii comunităţii la 25.000-30.000 de persoane, oraşul cu aproape 150.000 de locuitori are cel puţin şase moschei şi multe restaurante cu specific din Orientul Mijlociu. În cartierul unde locuia Saipov se află restaurante libaneze, turceşti şi din alte ţări mediteraneene, care servesc imigranţi din numeroase ţări europene, africane şi asiatice, precum şi o importantă populaţie hispanică.

Magazinele musulmane din oraş atrag vizitatori din Philadelphia până în Connecticut, explică Ken Abuassab, director al Organizaţiei civile a arabilor americani, cu sediul la Paterson.

Blocul în care se află apartamentul lui Sayfullo Saipov este situat în imediata apropiere a moscheii Omar, deşi mai mulţi enoriaşi ai acesteia au declarat că nu l-au văzut niciodată acolo pe bărbatul de naţionalitate uzbecă.

Situat la aproape 20 de mile (32 de kilometri) vest de Manhattan, oraşul Paterson este un punct de debarcare normal pentru imigranţii care caută un nou loc de muncă sau o nouă viaţă, dată fiind infrastructura comunitară existentă deja pentru musulmani din diverse ţări, spune Ramy Elhelw (30 de ani), care trăieşte de mai mulţi ani în zona moscheii Omar din Paterson. ”Paterson este un creuzet de naţionalităţi multiple. Nu avem linii roşii”, adaugă el.

Citeşte şi: Dacă Puigdemont nu se prezintă la tribunal, se va emite un mandat de ARESTARE pe numele lui

Ca multe alte foste centre industriale din New Jersey, Paterson se luptă în ultimele decenii să depăşească recesiunea economică şi să reducă rata criminalităţii violente.

Vecinii lui Sayfullo Saipov au declarat că acesta era un bărbat liniştit care îşi ducea fiicele la şcoală în fiecare dimineaţă şi petrecea serile alături de câţiva prieteni.

Saipov s-a mutat din ţara sa natală în Statele Unite în 2010. Trei ani mai târziu, conform CNN, el s-a căsătorit cu uzbeca Nozima Odilova (19 ani), la Cuyahoga Falls, statul Ohio. O vecină din Paterson, Altana Dimitrovska, a declarat pentru Reuters că fiicele cuplului Saitov păreau să aibă 4 ani şi, respectiv, 6 ani, şi că acestea mai aveau un frate de vârstă fragedă.

Citeşte şi: Preşedintele kosovar lansează critici neobişnuit de dure la adresa UE. Care este motivul?

În mod obişnuit, Odilova purta o eşarfă care îi acoperea capul şi o burka, astfel încât i se vedeau doar ochii.

Atacul comis de Saipov nu este prima ocazie în care oraşul Paterson ţine prima pagină a ziarelor după un atentat terorist. La câteva ore după atentatele de la 11 septembrie 2001, au apărut relatări conform cărora musulmani din Paterson sărbătoreau, deşi poliţia care a ajuns în centrul oraşului a găsit doar oameni care participau la rugăciune.

De asemenea, Sayfullo Saipov este al doilea bărbat din statul New Jersey acuzat de comiterea unui atac la New York în ultimele 13 luni. În această lună, Ahmad Rahimi, care a trăit în oraşul Elizabeth, a fost acuzat de plasarea de bombe în Manhattan şi New Jersey vara trecută, acţiuni soldate cu rănirea a 30 de persoane. 

Tags: Cuyahoga FallsimigrantimusulmaniNew Jerseynew yorkNozima OdilovaOhioPatersonSayfullo SaipovSUA
Categorii: Știrile zilei