Patrimoniul irakian, victima milenară a invaziei americane

Publicat:

În luna aprilie a anului 2003, în urma cuceririi Bagdadului de către trupele americane şi a haosului declanşat în capitală, mii de relicve din Mesopotamia antică au fost furate din Muzeul Naţional al Irakului. Acum, la 20 de ani de la invazie, ţara încearcă să recupereze acele obiecte milenare, victime ale istoriei sale recente, scrie agenţia EFE, potrivit agerpres.

Peste 13.000 de piese arheologice numerotate au fost furate în doar şase zile, timp în care bande criminale şi jefuitori au luat cu asalt muzeul, pe care forţele americane l-au lăsat să se descurce pe cont propriu, în ciuda multiplelor avertismente din partea organizaţiilor culturale internaţionale.


Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

“Trupele nord-americane nu au luat în considerare includerea muzeului într-un proces de protecţie”, a declarat, pentru EFE, Hakim al Shamiri, directorul de presă al Autorităţii Generale irakiene pentru Antichităţi şi Patrimoniu, care adaugă că, odată ce a fost deja jefuit, coaliţia internaţională a plasat un tanc la intrarea în instituţie.

“Dar a fost prea târziu”, deplânge el cele întâmplate.

– Un gol în istoria Irakului –

“Situaţia din Irak din 2003, ca şi în alte conflicte armate, a ameninţat patrimoniul cultural în ansamblu. Perioadele de instabilitate afectează supravegherea siturilor arheologice şi a muzeelor, făcându-le şi mai sensibile la săpături ilegale şi furturi”, a spus pentru EFE directoarea pentru Cultură şi Situaţii de Urgenţă din UNESCO, Krista Pikkat.

De asemenea, aceasta reaminteşte că, după izbucnirea războiului, agenţia Naţiunilor Unite şi-a diversificat intervenţiile, prin trimiterea de misiuni pe teren, organizarea de evenimente de coordonare internaţională, şi a convocat o reuniune de urgenţă a experţilor în antichităţi pentru a aborda consecinţele jafurilor.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

De asemenea, autorităţile irakiene s-au mobilizat rapid şi au făcut apel la comunitatea internaţională pentru repatrierea relicvelor furate, o iniţiativă care a avut un succes relativ.

Până în prezent, potrivit lui Al Shamiri, Muzeul Naţional al Irakului a reuşit să recupereze aproximativ 4.000 de piese împrăştiate în întreaga lume de către jefuitorii care au profitat de haosul din primele momente ale invaziei.

Printre piesele faimoase care au fost returnate se numără vasul sacru Warka, un vas de alabastru realizat între anii 3.300 şi 3.100 î.Hr.şi care conţine reliefuri sculptate de antica civilizaţie mesopotamiană, precum şi statuia Bassetki, realizată din cupru în timpul Imperiului Akkadian (2.334 -2.154 î.Hr.).

Cu toate acestea, alte aproape 10.000 de relicve sunt încă de negăsit, rezultat al acestei “perioade întunecate de pierdere a patrimoniului irakian”, una din cele mai dure suferite de Irak alături de anii de distrugere a bunurilor culturale de către gruparea teroristă Stat Islamic între 2014 şi 2017, potrivit oficialului.

După invazie, muzeul a rămas închis o mare parte din timp din cauza instabilităţii şi a conflictului, perioadă în care fost supus şi unor lucrări de renovare. În 2015, porţile s-au redeschis pentru public, dar criza coronavirusului a dus la închiderea din nou a instituţiei până la jumătatea anului trecut.

– Recuperarea patrimoniului –

Una din cele mai recente victorii irakiene în ceea ce priveşte recuperarea patrimoniului său a avut loc în 2021, după ce Statele Unite au returnat Irakului una dintre cele mai vechi opere literare din istoria umanităţii: Tăbliţa lui Ghilgameş, un obiect preţios vechi de milenii care s-a întors la Bagdad împreună cu alte 17.000 de piese furate înainte, în timpul şi după invazie.

Cu toate acestea, mii de obiecte din Mesopotamia antică au rămas încă în mâinile colecţionarilor privaţi sau ale unor case de licitaţii precum Live Auctioneers sau Sotheby’s, unde relicve irakiene pot fi achiziţionate online pentru câteva sute de dolari.

Acest lucru se datorează deceniilor de jaf, care au avut un impact direct asupra pieţei globale de artă, supraîncărcată cu piese din leagănul civilizaţiei, şi proliferării Internetului, de unde este din ce în ce mai uşor să achiziţionezi astfel de opere.

“Suferim foarte mult atunci când auzim de un obiect vândut la o licitaţie (…) deoarece acesta reprezintă nu doar istoria Irakului, ci şi a umanităţii în ansamblu”, declară Al Shamiri.

Civilizaţia mesopotamiană a fost întodeauna o sursă de mândrie şi de identitate naţională pentru irakieni. Chiar şi în timpul dictaturii lui Saddam Hussein (1979-2003), execuţia era pedeapsa prevăzută împotriva oricărei persoane care comitea furturi de antichităţi.

“A fost într-adevăr foarte trist că patrimoniul nostru a fost furat. Forţele americane ar fi putut face ceva mai mult pentru a proteja moştenirea irakienilor”, spune, pentru EFE, Raheem, un locuitor al Bagdadului în vârstă de 55 de ani, în timpul primei sale vizite la muzeu de după invazie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația

Judecătoarea Ecaterina Buzu va fi evaluată a treia oară de Comisia Pre-Vetting, după ce CSJ i-a admis contestația Judecătoarea Ecaterina Buzu, candidată la funcția de...

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi

Natalia Trofim, noul membru al Curții de Conturi Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în...

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară

Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul R.Lituania privind cooperarea tehnică și financiară Parlamentul a ratificat Acordul  dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.