Patru arestări după incendiul soldat cu victime dintr-un cămin de bătrâni din estul Ucrainei

Publicat:

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi într-un cămin de bătrâni nedeclarat, decretând zi de doliu naţional, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Patru persoane au fost reţinute”, a scris pe Facebook procuroarea generală a ţării, Irina Venediktova.


Citește și : NATO a inaugurat o nouă Capabilitate de Răspuns la Incidente Cibernetice în R.Moldova

Cei patru reţinuţi sunt proprietarul imobilului de la Harkov, din estul Ucrainei, bărbatul care închiriase clădirea şi soţia sa, care conducea căminul, precum şi managerul centrului de asistenţă.

Venediktova a precizat că în prezent există trei ipoteze privilegiate: un incendiu pus de o mână criminală, un scurtcircuit sau proasta utilizare a aparatelor electrice.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în cursul dimineţii la faţa locului şi a anunţat o zi de doliu naţional pentru sâmbătă.

Incendiul a izbucnit joi seară în acest imobil situat la periferia Harkovului, mare oraş din fosta republică sovietică. Cincisprezece persoane au murit, iar nouă au putut fi salvate, dintre care cinci au fost spitalizate.

“Focul s-a propagat foarte repede la etaj, unde toţi oamenii erau puţin mobili sau aveau boli legate de probleme mentale”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia citând poliţia.

Potrivit autorităţilor, pensionarii din căminul de bătrâni plăteau în medie peste 400 de euro pe lună, o sumă foarte mare pentru Ucraina. Căminul de bătrâni nu era înregistrat oficial şi funcţiona de facto ilegal.

Preşedintele Zelenski a cerut organizarea unui audit în astfel de centre din ţară, subliniind că poliţia a descoperit şase numai la Harkov, potrivit comunicatului preşedinţiei.

Citește și : Jens Stoltenberg salută propunerea lui Biden de prelungire a Tratatului New START

Incendiile soldate cu victime nu sunt rare în Ucraina, unde respectarea regulilor de siguranţă este puţin controlată şi numeroase infrastructuri sunt învechite.

În decembrie 2019, un incendiu a provocat moartea a 16 persoane şi rănirea altor 30 într-o unitate de învăţământ superior din Odesa, în sudul ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.