X

Patru baraje construite ilegal pe râul Botna au fost demolate. Ministrul Mediului: Nu vom admite abuzuri și agravarea situației

Patru baraje construite ilegal pe râul Botna au fost demolate. Ministrul Mediului: Nu vom admite abuzuri și agravarea situației

Patru baraje construite ilegal pe cursul râului Botna, au fost demolate. Potrivit Ministerului Mediului, aceste construcții neautorizate au afectat aprovizionarea cu apă a mai multor localități.

Intervenția a fost declanșată de multiple plângeri din partea locuitorilor din localitățile Răzeni, Zîmbreni, Horești, Gangura, Alexandrovca, Pervomaisc, Cîrnățenii Noi, Zaim, Căușeni, Plop-Știubei și Chircăiești. Aceștia au informat Ministerul Mediului că barajele ilegale au provocat lipsa apei, secarea unor fântâni și scăderea nivelului apei în altele.

„Vom munci pentru a asigura acces egal la resursele de apă pentru toți locuitorii. Nu vom admite abuzuri și agravarea situație. La fel de grav este faptul că barările ilegale cauzează și micșorarea albiilor râurilor, ceea ce duce la pierderea și înămolirea izvoarelor, respectiv vor fi necesare milioane de lei pentru decolmatări astfel ca râurile să revină la starea inițială”, a menționat ministrul Lazarencu.

CItește și: Datoria externă a României a crescut cu peste 10 miliarde de euro. La cât a ajuns

Potrivit Ministerului, din 7 septembrie au intrat în vigoare noile modificări la Codul Penal prin care au fost înăsprite sancțiunile pentru cei care construiesc ilegal barajele sau modifică cursul natural al râurilor. Pentru persoanele fizice, dacă se constată că daunele cauzate sunt de proporții mari, acestea se pedepsesc cu amendă de la 32500 lei până la 47500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani. Persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 100000 lei la 200000 lei.

Tags: barajeministrul mediuluirâul Botna
Social