Patru candidaţi, printre care şi un român, în cursa pentru postul de director general al AIEA

Publicat:

Trei bărbaţi şi o femeie candidează pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU, care se ocupă în special cu controlul activităţilor nucleare ale Iranului şi de respectarea acordului din 2015, au declarat joi pentru AFP mai multe surse diplomatice, potrivit agerpres.

Guvernul slovac a informat că a nominalizat-o pe Marta Ziakova, care în prezent este preşedintele Autorităţii de reglementare în domeniul energie nucleare din Slovacia, drept candidat la postul lăsat liber în luna iulie a acestui an, ca urmare a decesului directorului general al IAEA, Yukiya Amano.


Citește și : Putin: Este ‘pozitiv’ că tinerii protesteză, dar trebuie să respecte legea

“Credem că a venit timpul ca o femeie să conducă această organizaţie”, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul slovac al Afacerilor Externe, reamintind că Marta Ziakova, în vârstă de 63 de ani, a ocupat mai multe funcţii importante în cadrul AIEA.

Lassina Zerbo din Burkina Faso a informat AFP că a decis că îşi depună propria candidatură la cererea autorităţilor din ţara sa natală, adăugând că beneficiază de sprijinul statelor africane. În vârstă de 55 de ani, Lassina Zerbo conduce în prezent conduce Organizaţia Tratatului de interzicere a testelor nucleare cuprinzătoare (CTBTO), o agenţie cu sediul la Viena, la fel ca şi cel al AIEA.

Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei în Austria şi totodată un expert în domeniul diplomaţiei nucleare, şi-a anunţat încă din luna iulie candidatura postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Cel de al patrulea candidat este diplomatul român Cornel Feruţă, în vârstă de 43 de ani, şi-a depus de mai multe zile propria sa candidatură, au declarat pentru AFP mai mulţi diplomaţi. Fostul adjunct al directorului general al AIEA, Yukiya Amano, diplomatul român Cornel Feruţă este în prezent director general interimar al IAEA, organism în cadrul căruia românul a ocupat mai multe funcţii în ultimii zece ani.

“Existenţa mai multor candidaturi ar putea să îl favorizeze pe Rafael Grossi deoarece este primul care s-a lansat în cursă, se bucură de sprijinul unor ţări importante, iar Argentina face eforturi susţinute pentru a-l promova”, a apreciat un diplomat.

Citește și : NATO confirmă moartea a doi militari la Kabul (VIDEO): Un român şi un american!

Termenul limită până la care cei interesaţi de postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică trebuie să îşi depună candidatura este joi la miezul nopţii, însă este puţin probabil să apară şi alţi candidaţi pe ultima sută de metri. Consiliul guvernatorilor IAEA intenţionează să aleagă un succesor al lui Yukiya Amano în cursul lunii octombrie, pentru ca noul director genera să îşi preia atribuţiile în luna ianuarie 2020.

AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului Tratatul de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.