X

Patru copii au fost ucişi într-un bombardament la marginea oraşului sirian Idlib

Patru copii din aceeaşi familie au fost ucişi într-un bombardament al regimului sirian asupra regiunii de nord-vest unde se află ultimul bastion jihadist şi rebel al ţării, a indicat duminică un ONG, scrie AFP , scrie news.ro

Tirurile de artilerie au lovit sâmbătă o zonă rezidenţială a satului Qastoun, situat în provincia Hama, la marginea oraşului Idleb, a preciat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Citește și :  Demonstraţii în Italia și Franța împotriva introducerii certificatului verde

Jumătate din provincia Idleb şi sectoarele adiacente din provinciile Hama, Lattaquié şi Alep au scăpat de sub controlul regimului lui Bachar al-Assad şi sunt dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham, fosta aripă siriană a Al-Qad’da. Sunt prezente şi alte grupări jihadiste.

În regiune sunt în jur de 3 milioane de persoane, dintre care două treimi sunt venite din alte regiuni ale ţării în război de mai mult de un deceniu.

Confruntările s-au oprit în martie 2020 în regiune, după o ofensivă a regimului de trei luni care a determinat strămutarea a un milion de persoane, potrivit ONU.

În ciuda încălcărilor repetate, încetarea focului a fost respectată dar, din iunie, forţele regimului şi-au intensificat bombardamentele asupra sudului regiunii.

Citește și :  Sicilia declară stare de urgenţă şi de criză pentru şase luni din cauza incendiilor de vegetaţie

Preşedintele Assad, la al patrulea mandat, a promis “să elibereze părţi din teritoriul care încă trebuie să existe”. Regimul a reuşit să preia controlul asupra a două treimi din teritoriu, sprijinit de aliaţii Rusia şi Iran.

De la declanşarea în 2011, conflictul sirian a ucis aproape o jumătate de milion de persoane, potrivit Observatorului, şi a determinat deplasarea a milioane de alte persoane în interiorul şi exteriorul ţării.

Tags: HamaIdlebONUOSDHrusia
Categorii: Sinteze