Patru militari ruşi, vizaţi de o plângere depusă la Parchetul federal german de două ONG-uri

Publicat:

Două ONG-uri au anunţat luni că au depus o plângere în Germania, în numele principiului “jurisdicţiei universale”, împotriva a patru militari ruşi pe care o femeie din Ucraina îi acuză că i-au ucis soţul înainte de a o viola, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Grupul ucrainean de consultanţă juridică (ULAG) şi Centrul European pentru Constituţie şi Drepturile Omului (ECCHR) au depus o plângere la Parchetul federal german “în sprijinul unei femei ucrainene victimă a violenţei sexuale”, care s-a alăturat şi ea plângerii, au anunţat cele două ONG-uri într-un comunicat.


Citește și :  Prigojin NU a scăpat de dosarul penal pentru rebeliune armată

“Îndreptată împotriva a patru membri ai armatei ruse, inclusiv doi ofiţeri superiori, plângerea susţine că aceşti indivizi sunt responsabili pentru uciderea arbitrară a soţului supravieţuitoarei şi pentru actele de violenţă sexuală extremă pe care le-au comis împotriva acesteia”, precizează cele două organizaţii.

“Atacul împotriva supravieţuitoarei şi a familiei ei a avut loc la câteva săptămâni după începerea invaziei (24 februarie 2022), în timp ce trupele ruse au ocupat satul acestora din regiunea Kiev”, se mai arată în plângere.

“După intimidări şi umilinţe în mai multe rânduri de către membrii acestor forţe, doi militari au intrat pe proprietatea familiei, l-au împuşcat pe soţul supravieţuitoarei, apoi au violat-o în mai multe rânduri”, denunţă ONG-urile.

Femeia şi fiul ei “au reuşit să fugă şi acum locuiesc în Germania”, potrivit acestora, adăugând că “locuinţa lor din Ucraina a fost distrusă după fuga lor, probabil de trupele ruse”.

“Deşi niciunul dintre autorii sau superiorii acestora nu au fost încă arestaţi, cercetările autorităţilor ucrainene sunt în desfăşurare şi a fost deschis un proces împotriva unuia dintre presupuşii făptuitori în lipsă”, adaugă reclamanţii, care se tem de o “impunitate parţială” ca urmare a situaţiei din Ucraina.

“Sistemul juridic ucrainean nu recunoaşte crimele împotriva umanităţii şi nu prevede responsabilitatea de comandă”, au deplâns cele două organizaţii.

Citește și : Montrealul se sufocă sub un nor gros fum şi are cel mai poluat din lume – VIDEO

“Pentru a umple aceste lacune juridice, plângerea urmăreşte ca procurorul federal german să susţină eforturile autorităţilor ucrainene şi să deschidă anchete pe principiul jurisdicţiei universale”, conchid acestea.

Parchetul federal din Karlsruhe aplică principiul “jurisdicţiei universale” permiţând unui stat să-i judece pe autorii unor infracţiuni grave, indiferent de cetăţenia acestora şi de locul în care acestea au fost comise.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.