X

Patru morţi după surparea unui sanctuar şiit din Irak

Patru cadavre au fost scoase dintre dărâmăturile sanctuarul şiit surpat după o alunecare de teren lângă Kerbala, Irak, informează mediafax.

“Am găsit patru cadavre, printre care cel al unei femei” la sanctuarul de lângă Karbala, în centrul Irakului, a declarat pentru AFP un oficial al protecției civile, Abdelrahman Jawdat.

Citește și : Moscova acuză o posibilă tentativă de asasinat asupra primarului instalat în Mariupol

Între 6 și 8 pelerini ar fi fost prinși sub dărâmăturile sanctuarului, cunoscut sub numele de Qattarat al-Imam Ali, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al apărării civile, Nawas Sabah Shaker.

Trei copii au fost salvați în urma dezastrului de sâmbătă, au anunțat serviciile de urgență, adăugând că aceștia se află în “stare bună” și sunt monitorizați într-un spital.

Echipele de salvare care au lucrat pe timpul nopții au reușit să furnizeze rezerve de oxigen, precum și alimente și apă unora dintre cei blocați prin golurile din dărâmături, conform agenției de presă de stat INA.

Pe Twitter, președintele irakian Barham Saleh a făcut apel la salvatorii “eroi” să “mobilizeze toate eforturile pentru a salva persoanele blocate”.

Shaker a declarat pentru AFP că “dune de nisip și pietre s-au prăbușit peste sanctuar”, din cauza „saturației” pământului, cauzată de umiditate.

Alunecarea de teren de sâmbătă după-amiază a lovit sanctuarul situat într-o depresiune naturală la aproximativ 25 de kilometri vest de orașul sfânt șiit Karbala.

Citește și : 16 morţi şi 29 de răniţi după ce un camion rămas fără frâne a intrat într-o mulţime într-un oraş din sud-estul Turciei

Orașul sfânt irakian Karbala este locul de înmormântare al Imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed.

Sanctuarul lovit este dedicat Imamului Ali, ginerele profetului Mahomed, care, potrivit tradiției șiite, s-a oprit acolo cu armata sa în drum spre o bătălie în 657 d.Hr.

Tags: Abdelrahman JawdatIrakKerbalaNawas Sabah Shakersanctuar
Categorii: Sinteze