X

Patru persoane au fost arestate în Iran după ce au agresat o femeie în faţa unei şcoli

Patru persoane au fost arestate joi în Iran după difuzarea unui video arătând cum este agresată o mamă în faţa uneia dintre şcolile vizate de un atac cu gaz toxic, potrivit presei locale, citate de France Presse, scrie agerpres.   

Devenit viral pe reţelele sociale, videoul arată un bărbat îmbrăcat în civil trăgând violent o mamă, pe care o apucă de păr în faţa unei şcoli de fete din Teheran.

Citește și : Susţinerea SUA şi NATO pentru Ucraina riscă să antreneze ‘consecinţe catastrofale’

Mama era acolo după ce a fost informată că elevele şcolii au fost afectate de emanaţii de gaze, la fel ca în alte şcoli din ţară în ultimele săptămâni.

AFP a putut verifica că acest video a fost filmat la Teheran şi postat online miercuri, dar nu a putut identifica persoanele din imagini.

După difuzarea acestora, ministrul de interne, Ahmad Vahidi, justiţia şi poliţia au asigurat că lucrează pentru ca autorul faptelor să fie reţinut rapid.

“Patru persoane au fost arestate în urma incidentului cu femeia bătută în faţa şcolii Aban 13”, a raportat ulterior agenţia de presă Tasnim, fără a oferi detalii.

Poliţia din Teheran a susţinut anterior că niciun poliţist nu a fost “implicat, direct sau indirect în acest incident”.

Cazul elevelor afectate de emanaţii de gaze stârneşte de câteva zile un val de emoţie în ţară, unde autorităţile sunt sub presiune pentru a-i găsi pe cei vinovaţi.

Câteva sute de cazuri de detresă respiratorie au fost înregistrate de la începutul, la jumătatea lunii decembrie, unei serii de intoxicaţii cu gaze toxice în cel puţin o duzină de unităţi. Aceste atacuri ar fi opera unor indivizi care vor să se închidă şcolile de fete, potrivit unui responsabil guvernamental.

Unele eleve au fost internate pentru scurt timp, dar niciuna nu a fost grav afectată, potrivit serviciilor de urgenţă.

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi i-a cerut miercuri ministrului de interne “să urmărească acest caz cât mai repede” şi “să informeze” publicul cu privire la anchetă pentru “a înlătura preocupările familiilor”.

Citește și : Confruntare verbală între Rusia şi aliaţii din jurul SUA la reuniunea G20

În acest stadiu, nu au fost anunţate arestări în cadrul anchetei.

Difuzarea videoului are loc la aproape şase luni de la moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în urma arestării ei de către poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat strictul cod vestimentar al Republicii Islamice Iran.

Tags: Ebrahim Raissigaz toxicgazeIranteheran
Categorii: Sinteze