X

Patru responsabili ai administraţiei penitenciarelor din Rusia au fost destituiţi după un scandal legat de torturi

Autorităţile ruse au anunţat miercuri destituirea a patru responsabili ai administraţiei penitenciarelor după difuzarea unei înregistrări video şocante ce arată un viol într-o închisoare, informează AFP, potrivit agerpres

Luni seara, ONG-ul Gulagu.net a publicat pe contul său Telegram această înregistrare video de trei minute în care un bărbat gol şi întins pe pat, cu mâinile şi picioarele legate, este sodomizat cu o bară lungă de un alt bărbat. Un al doilea bărbat filmează scena, în timp ce un al treilea ţine o cârpă pe faţa victimei, pentru a-i înăbuşi ţipetele.

Citește și : Suedia SUSPENDĂ vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani

Potrivit Gulagu.met, scena a fost filmată pe 18 februarie 2020 într-o unitate medicală pentru deţinuţi bolnavi de tuberculoză în Saratov, centrul Rusiei.

Ca reacţie, Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) a anunţat miercuri într-un comunicat că l-a destituit pe directorul acestui spital carceral din Saratov, Pavel Gaţenko, precum şi pe unul dintre adjuncţii săi, Serghei Salov, şi alte două cadre din închisoare, Anton Bocikov şi Serghei Malţev.

FSIN a precizat că a trimis “documente pentru destituirea” şefului tuturor închisorilor din regiune, Aleksei Fedotov, pentru “erori grave” în funcţionarea acestor servicii.

Secţia regională a Comitetului de Anchetă, însărcinat cu principalele dosare criminale, a anunţat la rândul său miercuri că a lansat cinci investigaţii pentru “violenţe cu caracter sexual”, infracţiune pasibilă de pedepse de până la 10 ani de închisoare, şi alte două pentru “abuz de putere”.

Potrivit Comitetului de Anchetă, patru presupuse violuri au fost comise împotriva a patru deţinuţi, între ianuarie 2020 şi mai 2021, în închisoarea medicalizată Saratov.

Gulag.net a afirmat, de asemenea, că a primit de la un avertizor de integritate mai mult de 1.000 de înregistrări video cu torturi în închisoare. Potrivit acestei surse, numeroşi deţinuţi sunt maltrataţi aici pentru a li se smulge mărturisiri sau a-i constrânge să colaboreze cu gardienii.

Citește și : POTOP în Thailanda (VIDEO)! Templele dintr-un oraş istoric au fost inundate

Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că va fi necesară “o procedură serioasă” dacă se va stabili “autenticitatea” imaginilor.

Sistemul penitenciar rus este adesea vizat de scandaluri legate de torturi, comise de gardieni sau de alţi deţinuţi la ordinul lor.

 

Tags: FSINinchisoareONGviol
Categorii: Diaspora