X

Patru suspecți inculpați în ancheta de corupție de la Parlamentul European

Un judecător belgian a inculpat duminică patru persoane în ancheta de corupție de la Parlamentul European, transmite Reuters, informează mediafax.

Șase persoane au fost inițial reținute în acest caz. Patru au fost inculpate, iar două au fost eliberate, au precizat procurorii într-un comunicat. Aceștia nu au menționat numele niciuneia dintre persoanele implicate.

Citește și : UE, preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia

Conform BBC, suspecții sunt acuzați de participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție.

Procurorii au declarat că au suspectat de luni de zile că un stat din Golf încearcă să influențeze deciziile de la Bruxelles. O sursă care cunoaște cazul a declarat că statul în cauză este Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal, dar un oficial din această țară a negat acuzațiile.

Parlamentul European a anunțat la sfârșitul săptămânii că a suspendat atribuțiile unuia dintre vicepreședinții săi, socialista greacă Eva Kaili, având în vedere ancheta belgiană.

Procurorii au anunțat că au percheziționat sâmbătă și locuința unui al doilea deputat european, fără a reține pe nimeni. Marc Tarabella, membru al Partidului Socialist belgian, a confirmat că era vorba de locuința sa și că au fost luate un computer și un telefon mobil.

„Dacă se va confirma că cineva a luat bani pentru a încerca să influențeze opinia Parlamentului European, va fi într-adevăr una dintre cele mai dramatice povești de corupție din ultimii ani”, a spus comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, pentru televiziunea italiană Rai 3.

Citește și : SUA trimis prima delegaţie de înalt nivel în China pentru încălzirea relaţiilor şi a pregăti vizita lui Blinken

Parlamentul European urmează să voteze săptămâna viitoare o propunere de extindere a scutirii de vize pentru Kuweit, Qatar, Oman și Ecuador. Unii legislatori au sugerat că dezbaterea și votul ar trebui amânate.

Tags: anchetabruxellescoruptieEva KailiParlamentul Europeanqatar
Categorii: Diaspora