X

Patru universități recrutează studenți pentru al treilea an la specialități legate de ‘profesiile viitorului’

Patru universități recrutează studenți pentru al treilea an la specialități legate de ‘profesiile viitorului’

În acest an, Universitatea de Stat din Moldova (USM) are disponibile 32 de locuri la „buget” și 220 pe bază de contract pentru cei care doresc să studieze la specialitatea „Producție Multimedia” sau „Game Design”.

Costul contractului în acest an este de 13 mii de lei, iar aceasta este una dintre cele mai solicitate și scumpe direcții din această universitate (doar Facultatea de Drept este mai scumpă, unde costul unui an de studiu pe contract este de 15 mii de lei), potrivit infomarket.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

De asemenea, există posibilitatea studiilor în limba rusă. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice dispune de 4 locuri bugetare pentru specialitatea „Animație” (limba de predare română) și se poate studia pe contract – 14 mii de lei pe an. În această universitate, la alte direcții de studiu pe bază de contract, costul învățământului variază de la 10,6 mii lei (studii culturale) până la 45 mii lei (dirijor de orchestră simfonică) și 51,7 mii lei (canto academic).

Universitatea Tehnică a Moldovei oferă 38 de locuri bugetare pentru întreaga direcție de design – aceasta include direcțiile de game design, animație, design interior și design industrial.

Taxa de școlarizare pentru programul „Game Design” și „Animație” este de 15,5 mii lei pe an (doar un contract în arhitectură sau design interior este mai scump – 19 mii lei). De asemenea, direcțiile „Animație” și „Game Design” sunt disponibile la Universitatea Pedagogică de Stat care poartă numele lui I. Creangă, unde sunt disponibile 47 de locuri bugetare și 228 de locuri contractuale pentru întreaga direcție de arte și meserii, inclusiv profesii noi.

În același timp, cel mai scump contract la aceste două programe de studii este de 13 mii de lei. În toate instituțiile de învățământ superior, candidații trebuie să susțină un concurs de creație pentru a accede la „profesiile viitorului”.

Amintim că noile programe de formare (producție multimedia, animație, game design) au fost elaborate și incluse în programele de formare acum 3 ani, iar în acest an universitar vor absolvi pentru prima dată specialiștii formați în cadrul acestora.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Absolvenții vor putea lucra în industria jocurilor, animație, efecte vizuale și sound design, precum și în domenii care necesită competențe de modelare, programare, proiectare și construcție de medii interactive, producție și comunicare multimedia etc.

Programele educaționale au fost elaborate în cadrul proiectului Future Technologies in Moldova (FTA), finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Tags: Moldovauniversitatea de statuniversităţiUSM
Social