Bucătarul şef Paul Bocuse, promotor al curentului ‘Nouvelle Cuisine’ şi o legendă a gastronomiei franceze şi mondiale, a fost condus vineri pe ultimul drum la catedrala Saint-Jean din Lyon (sureste), unde s-au celebrat funeraliile sale, relatează EFE.
Rude, prieteni, oficiali şi sute de bucătari şefi s-au reunit în catedrala neogotică pentru a-şi lua adio de la aşa numitul “Papa al bucătăriei”, care a murit sâmbătă, 20 ianuarie, la 91 de ani, conform agerpres.
Numeroşi fani ai săi au sfidat ploaia rece care a căzut vineri dimineaţă la Lyon pentru a asista la funeraliile lui Bocuse transmise în direct pe un ecran uriaş instalat în afara catedralei.
Citește și : Donald Trump transmite de la Davos ‘sentimente călduroase’ naţiunilor africane
Printre oficialii şi personalităţile prezente s-au aflat actualul ministru de interne şi fost primar Lyon-ului Gérard Collomb şi preşedintele clubului de fotbal Olympique de Lyon, Jean-Michel Aulas.
De la ‘Monsieur Paul’ au venit să-şi ia adio şi sute de colegi, precum chef Alain Ducasse, pe care Bocuse în considera elevul său model, Joel Robuchon, deţinător a unor prestigoase stele Michelin şi Daniel Boulud care stabilit în SUA.
O pierdere la fel de grea ca cea a unui părinte şi uriaşă gratitudine au fost sentimentele exprimate de majoritatea “chef-ilor” care au lucrat cu celebrul bucătar de elită.
Paul Bocuse, bolnav de Parkinson de mai mulţi ani, a murit sâmbăta trecută la Collonges-au-Mont-d’Or, localitate din afara Lyonului, unde s-a născut la 11 februarie 1926.
Aici şi-a început cariera de bucătar în restaurantul familiei “Auberge du Pont” căruia ulterior i-a dat propriul nume şi cu care a obţinut 3 stele Michelin care l-au însoţit de-a lungul a peste 50 de ani.
Considerat “părintele artei culinare din Franţa”, Bocuse a fost totodată un ambasador al gastronomiei franceze moderne, Nouvelle Cuisine, care spre deosebire de bucătăria franceză tradiţională pune accentul pe simplitate şi pe prospeţime în calitatea ingredientelor.
În 1961, statul francez i-a acordat numeroase distincţii şi titluri precum Legiunea de onoare.
Americanii îi recunosc de asemenea meritele iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de “Bucătarul secolului”.
A devenit celebru pentru restaurantele sale de lux, mai ales Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care şi-a încântat oaspeţii timp de mai multe decenii.
În 1987, el a lansat prima ediţie a competiţiei culinare “Bocuse d’ Or” menită sa descopere şi să promoveze tinerele talente din gastronomie.