Paul Otchakovsky-Laurens, fondatorul editurii P.O.L. a murit la vârsta de 73 de ani

Publicat:

Paul Otchakovsky-Laurens, fondatorul editurii P.O.L., care a publicat cărţile unor scriitori de prestigiu, precum Georges Perec şi Marguerite Duras, a murit marţi la vârsta de 73 de ani pe insula Marie-Galante din Antilele franceze, informează AFP.

Renumitul editor francez, care a descoperit şi alţi scriitori talentaţi, precum Emmanuel Carrere, Marie Darrieussecq şi Camille Laurens, a murit într-un accident de automobil, a dezvăluit pentru AFP Jean-Paul Hirsch, directorul departamentului de comunicare din cadrul editurii P.O.L, conform agerpres .


Reacţiile personalităţilor din mediul cultural francez au fost numeroase pe reţelele de socializare. “Un foarte mare editor, descoperitor al multor talente. Franţa îi rămâne îndatorată pentru înfiinţarea editurii P.O.L. Tristeţea mea este uriaşă, am pierdut un prieten drag, gândurile mele se îndreaptă acum spre soţia lui şi spre întreaga echipă de la P.O.L.”, a scris pe Twitter actualul ministru al Culturii din Franţa, Francoise Nyssen.

Citește și : ALERTĂ – Avion românesc, aproape de CATASTROFĂ deasupra Siciliei

Născut în 1944 la Valreas, în sudul Franţei, Paul Otchakovsky-Laurens a debutat în domeniul editorial în calitate de stagiar la biroul lui Christian Bourgeois, în 1969, înainte de a deveni asistent de lectură la editura Flammarion în 1970.

În 1977 cele trei iniţiale ale sale – P.O.L. – au devenit acronimul unei colecţii pe care a înfiinţat-o în cadrul grupului editorial Hachette. A publicat în acea colecţie mai multe texte ale lui Georges Perec, inclusiv “La vie mode d’emploi”, în 1978.

În 1983, a transformat P.O.L. într-o editură independentă, publicând “Le Livre des ciels”, de Leslie Kaplan, şi “L’Intervention du corps de Saint-Marc”, de Richard Millet.

Copertele cărţilor acestei edituri au devenit imediat recognoscibile, graţie celor trei litere tipărite în majuscule şi punctelor albastre imprimate pe un fond alb.

P.O.L. a obţinut primul ei succes editorial în 1985, după ce a publicat volumul “La douleur”, de Marguerite Duras. A urmat un nou volum de succes, scris de aceeaşi autoare, “La pluie d’ete” (1990).

În anii 1990, editura P.O.L. a cunoscut un avânt impresionant, publicând tineri scriitori de succes, precum Marie Darrieussecq (“Truismes”) şi Martin Winckler (“La maladie de Sachs”).

În catalogul ei s-au înscris apoi alţi scriitori în plină ascensiune, a căror valoare a fost confirmată în anii care au urmat – Emmanuel Carrere, descoperit cu volumul “L’adversaire” în 2000, dar şi Atiq Rahimi, laureatul premiului Goncourt din 2008 cu volumul “Syngue sabour. Pierre de patience”.

Pasionat de cinematografie, Paul Otchakovsky-Laurens a regizat un documentar la sfârşitul anului 2017, intitulat “Editeur”, în care cunoscutul editor francez spunea că dorea să facă în acel film un “rezumat al vocaţiei” sale.

Paul Otchakovsky-Laurens, care spunea recent într-un interviu apărut în cotidianul Le Monde că publicarea cărţilor altor scriitori i-a “salvat viaţa”, considera că în literatură “cea mai frumoasă poveste din lume nu este interesantă decât dacă ea este susţinută de o formă care o exprimă şi care o transcede”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.