X

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

Fondatorul şi patronul mesageriei Telegram, Pavel Durov, a criticat joi Franţa pentru că l-a arestat şi inculpat din cauza publicării de conţinuturi ilicite pe aplicaţia sa, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Într-un lung mesaj pe Telegram, prima sa reacţie după arestare, Durov găseşte “surprinzător” că este tras la răspundere pentru conţinutul postat de alte persoane.

Citeşte şi: Maia Sandu: Mulți candidați vor să transforme campania și dezbaterile într-un spectacol de prost gust – Stiripesurse.md

“A utiliza legi ce datează din era pre-smartphone pentru a acuza un director general de infracţiuni comise de terţi pe platforma pe care el o administrează este o abordare greşită”, a declarat miliardarul de 39 de ani.

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

De asemenea, el a denunţat afirmaţiile potrivit cărora “Telegram este un fel de paradis anarhic”, calificându-le drept “absolut false”. “Noi suprimăm în fiecare zi milioane de mesaje şi canale dăunătoare”, a insistat Durov.

El a respins acuzaţiile Franţei conform cărora Parisul nu primise răspunsuri de la Telegram la solicitările sale. Astfel, Durov a afirmat că el personal ajutase autorităţile franceze “să stabilească o linie de asistenţă telefonică cu Telegram pentru a face faţă ameninţării teroriste în Franţa”.

Adoptând un ton mai degrabă conciliant la finalul mesajului său, Durov a recunoscut că majorarea puternică a numărului de utilizatori ai mesageriei Telegram – pe care el îl evaluează acum la 950 de milioane în întreaga lume – a generat o situaţie care “a permis infractorilor să abuzeze mai uşor de platforma noastră”.

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

“De aceea, mi-am fixat drept obiectiv personal să veghez ca noi să ameliorăm considerabil lucrurile în această privinţă”, a declarat Durov, adăugând că această problemă este analizată “în interiorul” companiei şi că detalii mai ample vor fi comunicate în viitor.

“Sper că evenimentele din luna august vor permite Telegram – şi sectorului reţelelor sociale în ansamblul său – să devină mai sigure şi mai puternice”, a mai afirmat Pavel Durov.

El a adăugat că dacă Telegram nu va reuşi să ajungă la o înţelegere cu structurile de reglementare locale asupra “unui bun echilibru între viaţa privată şi securitate”, atunci “noi vom fi gata să părăsim această ţară”.

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

După patru zile în care s-a aflat în custodia poliţiei franceze, Durov, care deţine paşapoarte rus, francez şi al Emiratelor Unite, a fost inculpat pentru numeroase infracţiuni legate de aplicaţia sa de mesagerie şi i s-a interzis să părăsească teritoriul Franţei.

Controlul său judiciar aspru prevede de asemenea o cauţiune de cinci milioane de euro şi o prezentare la comisariat de două ori pe săptămână.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a avertizat că aceste urmăriri împotriva unui “cetăţean rus” nu trebuie să se transforme în “persecuţie politică”.

Printre susţinătorii notorii ai omului de afaceri se numără avertizorul de integritate american stabilit în Rusia, Edward Snowden, precum şi magnatul în domeniul tehnologiilor Elon Musk, care a făcut postări sub hashtag-ul #FreePavel.

Pavel Durov face primele declaraţii după ce a fost arestat în Franţa

Pavel Durov, a cărui avere actuală este estimată de revista Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a fost arestat pe aeroportul Bourget, lângă Paris, unde sosise din Azerbaidjan.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, Pavel Durov şi fratele său Nikolai, cofondatori ai Telegram, făceau din luna martie obiectul unor mandate de căutare emise de justiţia franceză în cadrul unei anchete preliminare.

Fondată în 2013, mesageria Telegram, care a afirmat mereu că respectă legile europene, s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informaţii despre utilizatorii săi.

O a doua anchetă a fost declanşată împotriva miliardarului pentru “violenţe grave” comise la Paris asupra unuia dintre fiii săi, născut în 2017, potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

Tags: frantaPavel Durovtelegram
Externe