Cel mai bine păzit deţinut din Franţa refuză în continuare să vorbească

Publicat:

Salah Abdeslam este singurul membru al comandourilor jihadiste din 13 noiembrie 2015 aflat încă în viaţă şi deţinutul cel mai supravegheat din Franţa. Cufundat în tăcere după transferul său pe teritoriul francez în aprilie 2016, Salah Abdeslam este suspectul-cheie al atentatelor, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Chipul său a apărut pe prima pagină a presei mondiale în perioada de 126 de zile cât era fugar, înainte de a fi arestat la 18 martie 2016 la Molenbeek, cartier defavorizat al Bruxellesului.


Încarcerat la Fleury-Merogis, cea mai mare închisoare din Europa situată în sudul Parisului, şi inculpat pentru asasinate teroriste, Salah Abdeslam, 28 de ani, rămâne o enigmă, alimentată prin refuzul său de a răspunde la întrebările anchetatorilor. În urmă cu un an, avocaţii săi, francezul Frank Berton şi belgianul Sven Mary, chiar au renunţat să-l apere din acest motiv.

Citeşte şi: Rămâne fidel. Bodyguardul lui Trump povesteşte cum a evitat un scandal sexual la Moscova

Abdeslam are un loc central în anchetă. Locaţii ale vehiculelor şi ascunzătorilor, transportarea de membri ai celulei jihadiste în întreaga Europă: el apare ca o rotiţă esenţială în pregătirea şi punerea în practică a acestor atentate, care s-au soldat cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

În timpul ultimului său interogatoriu, din 27 aprilie, el s-a cufundat din nou în tăcere, în timp ce rolul pe care l-a jucat el în seara din 13 noiembrie 2015 continuă să aibă zone de umbră. Centura sa cu explozivi a fost găsită la Montrouge, chiar lângă Paris, la câteva zile după atacuri. Oare a refuzat el să-şi declanşeze centura cu explozibili, aşa cum a povestit unul dintre apropiaţii săi înainte ca el să fie arestat, sau centura era defectă, după cum pare să demonstreze ancheta?

“El este pe cale să se transforme într-un erou întunecat”, a declarat pentru AFP Gerard Chemla, avocat al părţilor civile, amintind că Salah Abdeslam a primit in închisoare scrisori din partea unor necunoscuţi, unii dintre ei lăudându-i chiar comportamentul.

Plasat în izolare şi supravegheat 24 de ore din 24 prin aparate video montate în celula sa, recent condiţiile de detenţie ale lui Salah Abdeslam au fost îmbunătăţite.

Ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, a explicat miercuri că autorităţile ar dori să evite cu orice preţ ca Salah Abdeslam “să se cufunde într-o dereglare psihică profundă”. “Obsesia noastră este ca el să poată fi prezent la procesul său”, a adăugat ea. Ministrul a confirmat că există temerea că deţinutul ar putea încerca să se sinucidă. Supraveghetorii de la penitenciar, citaţi de Le Parisien, au observat în ultimele luni manifestări de “paranoia” şi “apatie profundă” la deţinut.

Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

O perspectivă care îi îngrijorează şi pe apropiaţii victimelor şi pe avocaţii lor, în condiţiile în care investigaţiile în acest dosar gigantic continuă şi nicio dată nu a fost avansată deocamdată pentru un eventual proces.

Pentru moment, viitorul judiciar imediat al lui Salah Abdeslam se scrie în Belgia: el va fi judecat în decembrie pentru “tentativă de asasinat, într-un context terorist, asupra mai multor poliţişti”, după schimbul de focuri din Forest, la 15 martie 2016, cu trei zile înainte de a fi arestat.

Contrar oricăror aşteptări, el şi-a exprimat dorinţa să compară la acest proces, iar Belgia a cerut oficial Franţei transferul lui, pentru a fi judecat în capitala belgiană. Răspunsul Curţii de Apel de la Paris este aşteptat în scurt timp şi ulterior, dacă acesta va fi favorabil, vor trebui fixate condiţiile şi modalităţile exacte ale transferului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.