PDCM acuză PAS că vrea să fraudeze alegerile: ‘Nici CEC-ul capturat deja nu vă salvează’

Publicat:

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei acuză PAS că vrea să fraudeze alegerile în Republica Moldova și a prezentat o declarație privind complicitatea CEC la acțiunile partidului de guvernare. Liderul PDCM, Ion Chicu, a venit cu o reacție și a scris: „Maia, stai unde ești, că nici CEC-ul capturat deja nu vă salvează”.

Depășind acest termen, la data de 4 august 2023, prin Hotărârea nr. 1155, Comisia Electorală Centrală a adoptat Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public.


Citește și : Diana Șoșoacă le-a cerut parlamentarilor moldoveni să voteze Unirea Moldovei cu România

Astfel, atestăm că prin adoptarea unor noi reglementări în pragul campaniei electorale, guvernarea premeditat încearcă obstrucționarea și limitarea altor concurenți electorali în comunicarea cu cetățenii.

Stabilirea unor asemenea prevederi precum că în perioada electorală a alegerilor generale pot fi difuzate doar mesaje aprobate de Comisia Electorală Centrală presupune cenzura în comunicare, or concurenții electorali vor putea comunica doar mesaje permise de instituțiile subordonate regimului de guvernământ.

Reglementările noi adoptate favorizează partidul de guvernare care nelimitat poate utiliza resursele administrative în campania electorală.

Cu regret, constatăm că se conturează intenția reală a regimului, de a îngrădi dreptul constituțional la libertatea opiniei și exprimării, dreptul la informație și a institui cenzura în toate sferele social-politice, prin instituirea Triumviratului compus din Centrul „Patriot”, Comisia Electorală Centrală și Consiliul Audiovizualului.

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei constată că guvernarea continuă, prin instituțiile sale subordonate, să adopte acte normative, contrar principiilor democratice, care trebuie să asigure respectarea drepturilor cetățenilor la alegeri libere și corecte.

Reieșind din cele expuse, solicităm revenirea la respectarea principiilor democratice, or doar așa pot fi asigurate alegeri liberi și corecte cu respectarea pluralismului politic și egalitatea în drepturi a concurenților electorali”, se arată în comunicatul emis de responsabilii de la PDCM.

Citește și : CEC-ul răspunde la criticile venite de la Primărie

Perioada electorală pentru alegerile locale generale începe astăzi, 7 august, iar startul campaniei electorale va fi dat pe 6 octombrie.

În acest sens, Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra unor prevederi din noul Cod electoral, adoptat în decembrie 2022, care vor fi în premieră aplicate în cadrul acestui scrutin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană

Daniel Vodă: Minoritățile naționale sunt cele care vor avea cel mai mult de câștigat în urma procesului de integrare europeană În contextul lansării oficiale a...

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii

Vot în Parlament: Armata va avea sprijinul României în timpul operațiunilor și misiunilor de menținere a păcii Parlamentul de la Chișinău a votat în primă...

Agricultorii solicită o întrevedere de URGENȚĂ cu premierul Recean

Agricultorii solicită o întrevedere de URGENȚĂ cu premierul Recean Agricultorii solicită o întrevedere de urgență cu premierul Dorin Recean și o discuție cu membrii Comisiei...

Avocatul Poporului, la raport în Parlament: Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 1043 de cereri cu privire la încălcarea drepturilor

Avocatul Poporului, la raport în Parlament: Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 1043 de cereri cu privire la încălcarea drepturilor Raportul privind respectarea drepturilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.