Pe jos sau pe cal, peste 1.000 de persoane au manifestat în Kârgâzstan împotriva unei investiţii chineze

Publicat:

Peste o mie de persoane, printre care şi bărbaţi pe cal, au manifestat luni împotriva construcţiei unui centru logistic în Kârgâzstan, finanţat de China, potrivit autorităţilor locale, citate de AFP, scrie agerpres.

Această acţiune se înscrie într-o mişcare de nemulţumire mai amplă în faţa influenţei tot mai mari a Chinei în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.


Citește și : Cine îi va lua locul lui Merkel la şefia CDU?

Manifestanţii, adunaţi în regiunea muntoasă Narân din centru, au denunţat construcţia unui centru logistic de 275 de milioane de dolari, a cărui realizare a fost decisă în timpul unei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping în Kârgâzstan anul trecut, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Mai mulţi bărbaţi pe cal, cu drapelul kârgâz în mână, s-au numărat printre manifestanţi, conform imaginilor difuzate de media locale.

“Nu vom da teritoriul kârgâz Chinei”, se putea citi pe pancartele afişate de protestatari, a precizat pentru AFP un reprezentant al autorităţilor regionale, sub acoperirea anonimatului.

Manifestaţia a fost provocată de zvonuri conform cărora compania sino-kârgâză însărcinată cu lucrările de construcţie ar fi devenit proprietara terenului prevăzut pentru acest centru, în loc de a-l închiria, conform aceleiaşi surse.

Manifestanţii au ameninţat că vor lua “măsuri reale” dacă proiectul nu este suspendat până la 1 martie, a afirmat militantul local Amanbol Babakulov.

Acest centru logistic urma să găzduiască mai multe mici companii şi fabrici care ar beneficia de un regim comercial preferenţial.

În august 2019, câteva ciocniri între săteni kârgâzi şi angajaţi chinezi ai unei mine deţinute de China în Narân s-au soldat cu circa 20 de răniţi, incidentul fiind condamnat puternic de către Beijing.

Citește și : EPIDEMIE de gripă aviară la graniţa României

În 2016, în Kazahstanul vecin au avut loc manifestaţii împotriva unei reforme funciare, protestatarii temându-se că investitorii chinezi vor controla terenuri kazahe. Autorităţile kazahe au renunţat atunci la reformă, luând totuşi măsuri de represiune împotriva protestatarilor.

Kazahstanul şi Kârgâzstan fac parte din Noile Drumuri ale Mătăsii, un gigant proiect chinez de infrastructură rutieră, feroviară şi portuară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Focuri de armă în Chișinău

Focuri de armă în Chișinău Focuri de armă în Chișinău. A oprit mașina a scos pistolul și a făcut mai multe împușcături, după care și-a...

Satul Bâc va avea propria grădiniță

Satul Bâc va avea propria grădiniță Grădinița din satul Bâc, comuna Bubuieci, va fi prima instituție preșcolară din localitate. Noua grădiniță va avea 160 de...

Mai multe persoane au primit refuz de intrare în țară

Mai multe persoane au primit refuz de intrare în țară Pe parcursul zilei și nopții trecute, autoritățile vamale ale R. Moldova au emis refuz de...

METEO// Încă o zi caniculară în Moldova

METEO// Încă o zi caniculară în Moldova Ne așteaptă o zi de vineri însorită, cu temperaturi în creștere, tot teritoriul Moldovei fiind sub avertizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.