X

Pe Plahotniuc și Platon nu-i caută nimeni… nici nu figurează în baza de date INTERPOL

Pe Plahotniuc și Platon nu-i caută nimeni… nici nu figurează în baza de date INTERPOL

Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon nu-i caută nimeni. Ei nici nu figurează în baza de date a INTERPOL.

Citește și: PAM ONU, în misiune de evaluare a capacităților autorității vamale din Moldova

Fugarul Veaceslav Platon a fost șters din baza de date a INTERPOL încă în anul 2020, iar Plahotniuc nici nu a figurat vreodată. Dezvăluirile au fost făcute de către procurorul general, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

„Deocamdată nu cunoaștem motivele excluderii lui Platon din baza de date INTERPOL. Nu avem o explicație clară. Avem informația că a fost iradiat în 2020”, a menționat procurorul general Ion Munteanu. Tot el a confirmat că fostul lider democrat, fugarul Vladimir PLahotniuc nici nu a figurat vreodată în baza de date a INTERPOL.

„În raport cu Plahotniuc, pur și simplu, nu s-a dat curs cererii”, a menționat Munteanu, care mai a explicat că nu este de competența organelor de drept din Moldova să determine motivele care au stat la baza acestei decizii.

Totodată, Munteanu a refuzat să confirme sau sa infirme dacă această situație are tangență cu ultimul scandal de corupție la nivel internațional în care sunt implicați și funcționari moldoveni.

Precizăm că șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat, acum câteva zile despre desfășurarea unei  anchete comune între R. Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Respectiv, criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită schemei implementate cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Banii pe care i-ar fi încasat funcţionarii moldoveni se ridică la câteva milioane de dolari SUA.

În lista persoanelor bănuite că ar fi implicate în schema internațională de corupție privind interferarea cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională ar figura șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, precum și șeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Ţentiu, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog  și avocatul Oleg Mîţă.

Ieri, judecătorii au dictat 30 de zile de arest preventiv pe numele șefului Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Ţentiu.

Tags: Interpol MoldovaPlahotniuc și Platonscandal InterpolVeaceslav PlatonVladimir Plahotniuc
Știrile zilei