X

Pe trei roți

Suntem atât de obișnuiți cu vehiculele cu număr par de roți încât este o surpriză de fiecare dată când zărim câte unul care deviază de la normă. Pasiunea inginerilor pentru dispunerea simetrică a roților este de înțeles, dar în ultima vreme observăm din ce în ce mai multe vehicule care au renunțat la designul clasic pe motive întemeiate, ba chiar acestea au început să apară și prin orașele din România și se fac întotdeauna remarcate prin aspectul lor inedit și modern. Îți prezentăm aici câteva dintre modelele pe care le poți cumpăra numaidecât de la dealerii autohtoni, precum și la ce să te aștepți de la ele.
1. Can-Am Spyder
Can-Am Bombardier este una dintre cele mai prestigioase branduri de vehicule recreaționale de tip ATV/UTV, însă nu se limitează la acestea. În 2007 au lansat un produs inedit; producătorul îl numește „roadster”, alții îl numesc „trike” sau „tricicletă pentru adulți” dar el se cheamă Spyder și arată la fel de sofisticat pe cât sună.

Citește și : SUA au avut „discuţii productive” despre desfăşurarea summitului cu Kim Jong Un, afirmă Trump

Un Can-Am Spyder poate fi asemuit cu o motocicletă deoarece are ghidon, însă este mult mai stabil și mai sigur de pilotat decât varianta clasica, pe două roți. Cu două roți în față și una în spate, Spyderele sunt propulsate de faimoasele motoare Rotax – motorizarea dezvoltă aproximativ 115 cai putere, iar aceștia, cuplați cu greutatea scăzută a vehiculului dau o accelerație explozivă.


Ca și la motociclete, există variante cu valențe sportive și variante touring dar ceea ce le separă de celelalte vehicule pe care le întâlnim prin oraș este designul. Un Spyder arată senzațional – mi s-a întâmplat de câteva ori să văd câte unul prin București și de fiecare dată trecătorii au întors privirea după el.
Sunt disponibile într-o gamă variată de culori și elemente de detaliu, iar la sfârșitul anului trecut, brandul a sărbătorit 10 ani, motiv pentru care a lansat câteva modele aniversare cu schemă de culoare specială. Le puteți vedea și pe site-ul ATVRom, unul dintre principalii dealeri Can-Am Spyder din România.
2. Polaris Slingshot
Un Slinghsot este tot un vehicul cu 3 roți, două în față și una în spate, fiind din acest punct de vedere asemănător unui Spyder. Diferența se face la felul în care sunt dispuse scaunele de pilot și pasager – în timp ce Spyderul are șa, așa încât pasagerul stă în spatele pilotului, într-un Slingshot cei doi vor sta umăr la umăr. Astfel, în timp ce vehiculul de la Can-Am seamănă cu o motocicletă înzestrată cu o roată frontală în plus, Slingshotul aduce mai degrabă ca o mașină de curse cu o roată în minus.
Designul ultra-modern și sofisticat pare desprins din filmele SF, dar ceea ce impresionează cel mai mult este motorizarea – un Slingshot are un motor de 2485cc care dezvoltă până la 175 de cai putere, iar greutatea modelului este mai puțin de jumătate din cea a unui automobil mic. Asta înseamnă că fuge ca nimeni altul la cea mai mică apăsare a accelerației. Dacă vreți să vă simțiți ca un pilot de curse și să aveți garanția că oriunde ați merge veți capta privirile trecătorilor, atunci aruncați un ochi tot pe ATVRom la modele de Polaris Slingshot disponibile.


3. Piaggio MP3
Poate preferați ceva mai mic – să fim serioși, unui Slingshot și celor 175 de cai putere pe care îi are le trebuie spațiu să zburde în voie. Un scuter Piaggio MP3 are 2 roți frontale și una în spate și este perfect gândit și construit pentru oraș: avantajul principal al acestei dispuneri este, pe lângă plusul considerabil de stabilitate, faptul că, odată oprit la semafor, nu este necesară coborârea picioarelor la sol, lucru care vă va ușura drumurile interminabile prin oraș. De asemenea, un MP3 este un model foarte avansat de scuter, cu ABS, sistem de optimizare a tracțiunii și până la 38 de cai putere, care pe un scuter eminamente urban sunt mai mult decât suficienți pentru distracție în tranzit spre birou sau spre casă, sau oriunde altundeva. Cu un consum mai mult decât rezonabil de aproximativ 3,5L/100Km, un scuter Piaggio ar putea fi ocazia perfectă să renunțați la mașina personală pentru traseele obișnuite prin oraș.

 

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile inedite de deplasare care au apărut în ultimii ani. Lista poate continua, dar considerăm că acestea sunt suficiente pentru a vă face o impresie despre ce există pe piață în ziua de azi. Data viitoare când vă gândiți să învestiți o sumă de bani într-un vehicul, luați în considerare și variantele acestea moderne și interesante.
Ca să îl parafrazăm pe George Orwell, „2 roți – bune! 3 roți – și mai bune!”.

Tags: ATV/UTVCan-Am SpydermotocicletePiaggio MP3RomaniaroțiSlinghsot
Categorii: Social