Pedeapsă neaşteptată pentru un turc care a tras cu arma într-un jurnalist de opoziţie

Publicat:

Un turc care a deschis focul asupra jurnalistului de opoziţie Can Dundar (foto) în 2015 a fost condamnat marţi la zece luni de închisoare pentru port ilegal de armă, a informat presa locală, citată de France Press, conform agerpres.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatul, Murat Sahin, a primit o amendă de 4.500 de lire turceşti (750 dolari) pentru că a rănit un alt jurnalist care se afla la locul atacului, potrivit canalului privat NTV.


Citeşte şi: Trump vorbeşte despre ‘relaţia’ sa cu alcoolul: ‘Aş fi fost un dezastru!’

Redactor-şef atunci al ziarului Cumhuriyet, Can Dundar a scăpat din atac, comis în mai 2016 în faţa unui tribunal din Istanbul unde era judecat pentru că a dezvăluit că serviciile secrete turce au furnizat arme unor grupuri islamiste în Siria.

Atacatorul a fost arestat după acest incident şi apoi eliberat în octombrie 2016.

Can Dundar s-a refugiat în Germania după ce a fost condamnat la cinci ani şi 10 luni în primă instanţă în 2016 în acest caz cunoscut acum în Turcia sub numele de “afacerea camioanelor MIT”.

Preşedintele turc Recep Erdogan a confirmat săptămâna trecută în timpul unei vizite în Germania că doreşte extrădarea jurnalistului critic, acuzându-l că este un “agent” ce a divulgat “secrete de stat”.

Potrivit deciziei instanţei citată de NTV, atacatorul a fost achitat de acuzaţia de ameninţare a lui Dundar cu o armă şi condamnat la o simplă amendă pentru rănirea jurnalistului. Pedeapsa cu închisoarea de 10 luni sancţionează numai portul ilegal de armă.

Citeşte şi: Emmanuel Macron respinge demisia ministrului de Interne

Dundar a criticat acest verdict pe Twitter, estimând că ar putea încuraja atacuri similare.

“Care este pedeapsa pentru împuşcarea unui jurnalist în Turcia? Achitarea. Şi dacă atacatorul răneşte pe altul din întâmplare? 4.500 de lire”, a scris el.

“Această decizie este o medalie decernată unui bărbat ce a îndreptat arma asupra unui jurnalist. Şi este un mesaj ce le spune celor care deschid focul: nu ezitaţi, statul se află în spatele vostru”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.