Pedepse grele cu închisoarea pentru patru opozanţi chinezi care au vândut sticle cu sigla Tiananmen

Publicat:

Patru opozanţi chinezi au fost condamnaţi în această săptămână la pedepse grele cu închisoarea pentru că au vândut sticle de lichior care comemorau masacrul din Tiananmen, a cărui amintire rămâne un tabu în China după 30 de ani, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Cei patru bărbaţi au fost arestaţi în urmă cu trei ani în provincia Sichuan (nord-vest) pentru că au produs şi au vândut zeci de sticle de lichior sub numele ”Nu vom uita niciodată 8-alcool-6-4”, un joc de cuvinte evident în timp ce se ştie că termenul ‘alcool’ se pronunţă în chineză ca cifra ‘nouă’.


Citește și : Ucraina: Poroşenko acceptă ca dezbaterea finală cu Zelenski să se desfăşoare pe stadionul Olimpic din Kiev

Eticheta sticlelor se putea citi deci ”Nu vom uita niciodată 4 iunie 1989”, zi în care armata chineză a deschis focul asupra manifestanţilor paşnici care cereau democraţie de o lună şi jumătate în Piaţa Tiananmen, din centrul Beijingului. Pe etichetă se afla de asemenea o reproducere a celebrei fotografii cu manifestantul care oprea singur o coloană de tancuri.

Bilanţul masacrului nu a fost difuzat oficial niciodată de către regimul comunist, dar istoricii independenţi estimează în general că el este de ordinul sutelor, chiar peste o mie de persoane, ucise în cursul represiunii. Subiectul rămâne tabu în China şi evocarea lui în mod public poate face obiectul unor urmăriri în justiţie, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor patru opozanţi.

Trei dintre ei – Fu Hailu, Zhang Juanyong şi Luo Fuyu – au fost condamnaţi în această săptămână la trei ani de închisoare pentru ”comportament agresiv” şi ”tulburarea ordinii publice” de către tribunalul popular intermediar din Chengdu (Sichuan), potrivit rudelor şi unor organizaţii pentru drepturile omului.

Timpul pe care ei l-au petrecut în spatele gratiilor începând din 2016 trebuie redus în principiu din pedeapsă. Soţia lui Fu Hailu a declarat pentru AFP că soţul său, condamnat luni, s-a întors acasă. Cea de-a patra persoană, Chen Bing, a primit trei ani şi jumătate de închisoare.

Citește și : 22 de civili sirieni au fost uciși de artileria regimului de la Damasc

Disidenţii au fost de asemenea condamnaţi la pedepse cu închisoare cu suspendare între patru şi cinci ani.

Cu două luni până la împlinirea a 30 de ani de la masacru, aceste condamnări înseamnă şi ”un avertisment” pentru cei care ar fi tentaţi să comemoreze evenimentul, este de părere Doriane Lau, specialistă a Chinei la Amnesty International.

”Aceste condamnări cu suspendare înseamnă că militanţii vor rămâne sub o înaltă supraveghere”, a comentat la rândul ei Yaqiu Wang, de la asociaţia Human Right Watch.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.