X

Pedepse între doi şi 18 ani de închisoare pe cei opt acuzaţi din procesul atentatului de la Nisa

Tribunalul special din Paris i-a condamnat marţi la pedepse între doi şi 18 ani de închisoare pe cei opt acuzaţi din procesul atentatului de la Nisa, comis în 2016 şi soldat cu 86 de morţi şi peste 450 de răniţi, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

Pe 14 iulie 2016, tunisianul Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, a intrat cu un camion de 19 tone în mulţimea de pe Promenada Englezilor, adunată să asiste la focurile de artificii de ziua naţională a Franţei, aniversarea căderii Bastiliei. Autorul direct al atentatului a fost ucis pe loc de poliţişti, după ce a tras cu arma asupra lor.

Citește și : Kremlin: Ucraina trebuie să recunoască anexările ruse înaintea oricăror negocieri diplomatice

Cea mai severă pedeapsă, de 18 de ani de închisoare – mai mare decât cea solicitată de procurori, de 15 ani – a fost pronunţată împotriva lui Mohamed Ghraieb şi Chokri Chafroud, găsiţi vinovaţi de ”asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni cu caracter terorist”.

Un alt treilea acuzat, Ramzi Arefa, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fără caracter terorist, precum şi pentru trafic de arme. Parchetul terorist ceruse 15 ani şi în cazul lui, dar risca chiar închisoarea pe viaţă, fiind recidivist, în urma unei condamnări pentru furt în 2014.

Ceilalţi cinci acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de trafic de arme sau asociere în vederea comiterii de infracţiuni, fără caracter terorist, fiind condamnaţi la pedepse de la doi la opt ani de închisoare.

Citește și : Parlamentul European a votat pentru demiterea Evei Kaili din funcţia de vicepreşedinte

Tribunalul a mai estimat în verdictul său că fapta comisă de Bouhlel a avut “o inspiraţie teroristă evidentă”, dar nu a putut fi evidenţiată nicio legătură cu o organizaţie teroristă, în pofida revendicării atentatului de către gruparea radicală Stat Islamic.

Tags: inchisoareMohamed Ghraiebnisaparisterorist
Categorii: Diaspora