X

Pedro Sánchez afirmă că nu ştie unde a plecat regele Juan Carlos şi apără Casa Regală

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sánchez, a declarat marţi că nu ştie unde se află fostul rege Juan Carlos, care a părăsit Spania în urma scandalurilor de corupţie, şi a apărat Casa Regală spaniolă, cerând ”să nu fie judecate instituţiile, ci persoanele”, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Presa spaniolă a scris că Juan Carlos ar fi plecat din Spania duminică, înaintea anunţului oficial de luni al Casei Regale, Portugalia şi Republica Dominicană fiind posibile destinaţii evocate de mass-media.

Citește și : China ameninţă cu o ‘ripostă’ în cazul expulzării jurnaliştilor săi din SUA

”Nu am informaţia despre locul unde este”, a răspuns Pedro Sánchez unei întrebări ce i-a fost adresată la o conferinţă de presă. El a insistat asupra ”discreţiei” şi ”confidenţialităţii” colaborării sale cu actualul monarh, regele Felipe al VI-lea, şi a apreciat drept ”adecvat” şi ”conform cu o democraţie viguroasă” răspunsul Casei Regale spaniole în faţa situaţiei create de afacerile suspecte ale regelui Juan Carlos.

Potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, care citează surse din anturajul fostului monarh, acesta şi-ar fi exprimat dorinţa de a reveni curând în Spania, în timp ce publicaţia El Mundo scrie că surse ale sale au vorbit despre posibilitatea ca Juan Carlos să se întoarcă în ţară în septembrie, consemnează Reuters.

Casa Regală spaniolă a difuzat luni un comunicat în care a anunţat că regele emerit al Spaniei, Juan Carlos I, a comunicat fiului său, regele Felipe al VI-lea, cu privire la ”decizia chibzuită” de a pleca să trăiască în afara Spaniei ca urmare a repercusiunilor publice ale ”unor evenimente trecute” din viaţa sa privată.

Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta amantă nemţoaică a lui Juan Carlos, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că acesta a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011.

Cazul este investigat de justiţia elveţiană şi de cea spaniolă şi priveşte în special o sumă de circa 100 milioane de dolari care ar fi fost vărsată în secret de către Arabia Saudită într-un cont al regelui Juan Carlos în Elveţia.

Citește și : Macron anunţă o suplimentare cu zece poliţişti la Toulon

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa. Regele Juan Carlos, care la momentul faptelor era şef al statului şi beneficia astfel de imunitate, a abdicat în anul 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Corinna Larsen a declarat în faţa Parchetului din Geneva că fostul suveran i-a transferat aproape 65 de milioane de euro ”nu pentru a se debarasa de bani”, ci ”din gratitudine şi dragoste”, în timp ce un avocat elveţian, Dante Canonica, a spus că a fost însărcinat să ”creeze o structură” pentru a ascunde fondurile vărsate lui Juan Carlos.

Tags: casa regalacoruptieJuan CarlosPedro SanchezportugaliaRepublica Dominicanăspania
Categorii: Diaspora