Pedro Sanchez pierde un prim vot de încredere în parlamentul Spaniei

Publicat:

Socialistul spaniol Pedro Sanchez a eşuat duminică într-o tentativă de a obţine sprijinul parlamentului pentru formarea unui nou guvern printr-un vot de încredere, dar el ar putea fi reconfirmat în funcţia de premier marţi în cursul unui al doilea tur, apreciază analişti citaţi de AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Şeful guvernului, sosit la putere în iunie 2018, nu a obţinut majoritatea absolută de 176 de voturi dintre cei 350 de deputaţi pentru a câştiga din primul tur: 166 de deputaţi i-au acordat încrederea, iar 165 i-au refuzat-o, în timp ce 18 s-au abţinut.


Citește și : Iran, gata de RĂZBOI : a arborat steagul roşu deasupra unei moschei

Marţi, în cursul unui al doilea vot, o simplă majoritate relativă îi va fi suficientă pentru a fi reconfirmat la putere, ceea ce va pune capăt unei perioade de opt luni de paralizie politică.

În afara unei surprize, Sanchez – care poate conta pe voturile stângii radicale din Podemos şi ale mai multor partide mici, între care naţionaliştii basci din PNV – este sigur că va reuşi reînvestirea sa în funcţie cu o foarte mică majoritate, deoarece partidul separatist catalan ERC i-a promis că cei 13 deputaţi ai săi se vor abţine.

Înţepenită într-o instabilitate politică cronică din 2015, a patra economie a zonei euro a cunoscut două alegeri legislative în 2019 – în aprilie şi în noiembrie – ambele câştigate de Sanchez, fără majoritate absolută – şi patru în ultimii patru ani.

În schimbul abţinerii ERC, o negociere va avea loc între guvernul central şi executivul regional controlat de separatişti pentru a rezolva “conflictul politic asupra viitorului Cataloniei”, care a încercat să-şi proclame independenţa în 2017.

Rezultatul acestei negocieri va trebui să fie validat de catalani “în cursul unei consultări”, potrivit termenilor acordului între socialişti şi ERC.

Această bogată regiune din nord-estul Spaniei a fost zdruncinată în octombrie de manifestaţii, uneori violente, după condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti pentru respectiva tentativă de secesiune.

Sâmbătă, în cursul dezbaterii în parlament, Sanchez şi-a apărat ca o “prioritate absolută” politica sa de dialog în Catalonia în faţa dreptei şi a extremei drepte din Vox, devenită a treia forţă politică a ţării, care l-au acuzat că vrea “să termine” cu ţara, în cursul unei şedinţe desfăşurate pe un ton agresiv.

După învestitura sa, Sanchez intenţionează să formeze un guvern cu Podemos, primul guvern de coaliţie după sfârşitul dictaturii franchiste în 1975.

Citește și : Canada îi avertizează pe cetăţenii săi împotriva ‘riscurilor de atacuri’ în Orientul Mijlociu

În programul lor foarte criticat de patronat, socialiştii şi Podemos au promis o cotitură spre stânga cu o creştere a salariului minim, impozite pentru cei mai bogaţi şi întreprinderi, precum şi o abrogare parţială a controversatei reforme a pieţei muncii, adoptată de conservatori.

Potrivit analiştilor, acest guvern minoritar se anunţă totuşi fragil pentru că va trebui să caute sprijin de fiecare dată când va dori să obţină adoptarea reformelor sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO

Recean, întâlnire cu Ansamblul „Frunza nucului”; Piesa „Dă-mă, mamă, după Iura”, interpretată în fața premierului // VIDEO Prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul vizitei sale de...

STUDIU/ Volumul producției globale agricole a crescut în primele 6 luni ale anului

STUDIU/ Volumul producției globale agricole a crescut în primele 6 luni ale anului În ianuarie-iunie anul curent, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.