X

Pedro Sanchez îi sfătuieşte pe separatiştii catalani să dea uitării referendumul de independenţă

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez i-a îndemnat, de la Berlin, pe separatiştii catalani ”să dea pagina” referendumului ilegal de autodeterminare de la 1 octombrie, în urma unor declaraţii ale preşedintelui catalan în favoarea ”altui 1 octombrie”, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Eu cred că ceea ce reprezintă 1 octombrie este o pagină care trebuie dată, atât în privinţa separatismului, cât şi din partea celui care este preşedintele tuturor catalanilor”, Quim Torra, a declarat marţi Sanchez, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.

Citeşte şi: Albania refuză amplasarea taberelor de refugiaţi pe teritoriul său

”Începând de aici, să ţină un discurs constructiv”, a îndemnat Sanchez, care a anunţat că noul Guvern spaniol pe care-l conduce este ”dispus să normalizeze relaţiile instituţionale cu Generalitat din Catalonia”.

Pedro Sanchez urmează să-l primească pe Torra pe 9 iulie.

Quim Torra a declarat luni, la prezentarea unei cărţi, că ”noi ar trebui să creăm alt 1 octombrie (…) în sensul de a atinge obiectivul pe care alţii şi mai ales eu vrem să-l atingem, şi anume independenţa ţării mele, şi de a face efectivă această republică”.

Separatiştii catalani au organizat pe 1 octombrie 2017 un referendum de autodeterminare, interzi de justiţie şi pe care poliţia a încercat să-l împiedice cu preul a numeroase violenţe, urmat de o declaraţie unilaterală de independenţă.

Citeşte şi: GRAV accident de circulaţie în Germania. Un om a murit şi alţi 30 sunt răniţi

Madridul, unde la putere era atunci conservatorul Mariano Rajoy, a răspuns plasând Catalonia sub tutelă şi destituind Executivul regional al lui Carles Puigdemont. Unii dintre membrii Guvernului său au fost încarceraţi, ulterior, sau au fugit din ţară.

Această tutelă a fost ridicată la începutul lui iunie, în urma unor noi alegeri regionale, în care separatiştii au obţinut o victorie, şi după intrarea în funcţiune a Executivului lui Torra.

Tags: cataloniamadridPedro SanchezQuim Torraspania
Categorii: Diaspora