X

Pelerinaje politice la Moscova ale preoților Mitropoliei Moldovei. Care este scopul acestor ‘vizite’?

Pelerinaje politice la Moscova ale preoților Mitropoliei Moldovei. Care este scopul acestor ‘vizite’?

Mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Chişinăului ar pleca la Moscova pentru o serie de instruiri dar şi pentru a primi carduri MIR, iar vizitele sunt mascate sub forma unor pelerinaje. Asta afirmă o investigaţie a portalului deschide.md, în care se spune că este vorba de zeci de feţe bisericeşti pe care condamnatul fugar Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin vor să le folosească pe linie politică, în perioada următoare. Jurnaliştii mai scriu că scopul acestor vizite e legat de înfrângerea Maiei Sandu la prezidenţiale şi deturnarea referendumului pentru integrarea europeană.

Sursele deschide.md spun că, în lunile august şi septembrie, sunt programate mai multe deplasări ale preoților Mitropoliei Moldovei în Rusia, finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor cu susținerea Patriarhiei de la Moscova. La aşa-zisele pelerinaje ar urma să participe cel puţin 120 de fețe bisericești. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de comunicare pe internet, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

La întoarcere ei primesc carduri MIR, eliberate de Promsviazbank, unde li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Potrivit investigaţiei de presă, în aceeași schemă e implicat și arhiepiscopul Marchel, care ar fi cerut copiile pașapoartelor preoților aflați în subordinea sa pentru a-i trimite în Federația Rusă. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat pentru TVR MOLDOVA că nu ştie nimic despre aceste deplasări. Totuşi, el ne-a sugerat să-l contactăm pe protopopul de Criuleni, responsabil de organizarea pelerinajelor.

VADIM CHEIBAŞ secretar, Mitropolia Moldovei şi a Chişinăului: “Cu plăcere v-aş confirma sau infirma dacă aş cunoaşte momentul acesta. Este părintele Oleg Vieru, din câte am auzit. El conduce un centru de pelerinaj, protopop de Criuleni. El conduce momentul ăsta. El cunoaşte detalii.”

Am încercat insistent să-l contactăm pe Oleg Vieru, dar acesta nu a răspuns la telefon. Deschide.md mai scrie că, mâine, 51 de persoane vor zbura spre Moscova, cu escală prin Istanbul. E vorba despre 24 de preoți din Florești și Soroca, însoțiți de soții sau copii. Pentru a nu atrage atenţia, aceștia vor fi împărțiți în trei grupuri mai mici şi vor zbura la ore diferite. Jurnaliştii publică şi lista cu numele acestor preoţi.

Aici apare şi numele lui Ioan Moşneguţu, episcopul de Soroca şi Drochia, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei. Am încercat să-l contactăm şi pe el pentru o reacţie, dar nu a răspuns nici apelurilor telefonice şi nici mesajelor noastre. Totuşi, pentru Ziarul de Gardă, Moşneguşu a declarat, cităm:

IOAN MOŞNEGUŢU, EPISCOP DE SOROCA ŞI DROCHIA „:Aceste plecări trebuie să cunoașteți că nu sunt organizate de Mitropolia Moldovei. Preoții pleacă în Federația Rusă cu scop de pelerinaj, vizitează unele mănăstiri din Moscova. (…) Au plecat din mai multe raioane și cunoaștem că vor mai pleca. Preoții care s-au întors de la Moscova au negat primirea unui ajutor financiar din partea persoanelor care le-au găzduit. Am citit și eu că, iată, vor primi un card. Alte detalii nu cunosc. Am citit undeva că și eu sunt inclus în lista celor care pleacă și vreau să vă mărturisesc că eu nu am plecat și nu voi pleca. Atunci putem constata că această informație este eronată (…)”.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Acest scop al unei părţi a preoţimii din Moldova, subordonaţi Moscovei, pare a fi unul foarte veridic pentru că Moscova foloseşte toate posibilităţile pentru a cumpăra oamenii din Republica Moldova. Cumpărarea oamenilor în scopuri politice este metoda cea mai preferată pe care o foloseşte echipa Şor pentru a folosi toate metodele de destabilizare internă a Republicii Moldova. O informaţie foarte veridică şi care ar trebui să pună în gardă instituţiile de la Chişinău.”

Deschide.md mai scrie că, odată ajunși la Moscova, preoții participă la câteva conferințe religioase, cu reprezentanți de rang înalt din cadrul Patriarhiei de la Moscova, la care se va discuta despre starea Bisericii Ortodoxe Ruse și va fi criticată Biserica Ortodoxă din Ucraina. Potrivit aceluiaşi site, la o vizită anterioară preoții au avut parte de o primire “regească”, cu mâncare și băutură scumpă dar şi cadouri.

 

Tags: kremlinMoldovamoscova
Externe