Pence respinge ideea ca SUA să preia participaţii de control la Nokia şi Ericsson pentru a contracara dominaţia Huawei în domeniul 5G

Publicat:

Vicepreşedintele american Mike Pence a respins vineri sugestia neobişnuită a procurorului general William Barr ca Statele Unite să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la Nokia şi Ericsson, două mari rivale ale Huawei Technologies, pentru a contracara dominaţia deţinută de grupul chinez în sectorul tehnologiei 5G, transmite Reuters, potrivit news.ro .

Barr, fost jurist general al grupului Verizon Communications, a declarat joi că Statele Unite şi aliaţii lor ar trebui să ia în considerare preluarea unor participaţii de control la compania finlandeză Nokia şi la compania suedeză Ericsson, pentru a contracara dominaţia Huawei.


Citește și : Bilanțul persoanelor ucise de noul coronavirus a depășit 700

Pence a sugerat o abordare alternativă, întrebat fiind de CNBC despre răspunsul său.

”Am un mare respect pentru procurorul general Barr, dar noi considerăm că cea mai bună cale este ceea ce a anunţat Ajit Pai acum câteva zile”, a spus Pence, referindu-se la eforturile preşedintelui Comisiei Federale pentru Comunicaţii de a acorda mai mult spectru pentru utilizarea 5G.

”Acesta este planul susţinut de preşedinte şi va fi pus în aplicare”, a spus Pence, adăugând că Statele Unite pot extinde 5G ”prin utilizarea forţei pieţei libere şi a companiilor americane”.

Un purtător de cuvânt al procurorului general Barr a refuzat să comenteze. Casa Albă şi un purtător de cuvânt al lui Pai nu au comentat imediat.

Acţiunile Nokia au crescut vineri cu 4%, iar cele ale Ericsson cu aproape 5%. Ambele companii au refuzat să comenteze.

Nokia şi Ericsson au o capitalizare de piaţă de aproximativ 53 de miliarde de dolari, fiind neclar ce sursă de finanţare ar putea folosi guvernul american pentru a prelua participaţii la aceste companii, sau dacă autorităţile de reglementare străine ar aproba o astfel de preluare.

”Noi şi cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri avem în mod cert nevoie să analizăm în mod activ această abordare”, a afirmat procurorul general la un eveniment găzduit de Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice (Center for Strategic and International Studies – CSIS) din Washington.

Barr a spus că China a devenit principalul adversar geopolitic” al Statelor Unite şi a adăugat: ” China a furat startul, iar acum conduce în 5G…Au obţinut deja 40% din piaţă, iar acum urmăresc să ajungă la echilibru”.

Investiţiile guvernului SUA în companii publice sunt rare, cu excepţia programelor de salvare a unor companii sau a locurilor de muncă, iar astfel de investiţii în companii străine sunt şi mai rare.

Citește și : Le Drian: Pescuitul, ‘o prioritate absolută’ în cadrul negocierilor post-Brexit

Anul trecut, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră, afirmând că grupul chinez este implicat în activităţi contrare securităţii naţionale a SUA. Guvernul american a presat alte state să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G, afirmând că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, ceea ce compania a negat în repetate rânduri.

Anul trecut, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o urgenţă naţională şi a interzis companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Apariția strugurilor, un efect al dispariției dinozaurilor

Apariția strugurilor, un efect al dispariției dinozaurilor Atunci când savurați o prăjitură cu struguri sau degustați un pahar cu vin ar trebui să fiți recunoscători...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.