Pentagon: Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend

Publicat:

Rusia şi-a întărit şi mai mult dispozitivul militar la frontiera cu Ucraina în weekend, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în pofida anunţului Moscovei cu privire la finalizarea unor exerciţii militare, relatează AFP, potrivit agerpres

Preşedintele rus Vladimir Putin “are ample capacităţi la dispoziţia sa”, a declarat Kirby pentru CNN. “El continuă să trimită forţe suplimentare de-a lungul frontierei cu Ucraina, inclusiv în cursul weekendului, şi dispune de mult mai mult de 100.000 soldaţi”, a adăugat el.


Citește și : Italia raportează 28.630 de infectări şi 281 decese luni

“Nu este doar o problemă de număr”, a spus purtătorul de cuvânt. “Este vorba de capacităţi. Acestea sunt capacităţi în armament (…), care merg de la blindate la unităţi de infanterie trecând prin forţele speciale, atacurile cibernetice sau chiar apărarea antiaeriană şi antirachetă”, a adăugat el.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat luni sfârşitul unor manevre militare, în contextul în care exerciţiile terestre şi maritime la frontierele ruso-ucrainene şi în Belarus alimentează temerile privind o posibilă escaladare militară.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a apreciat la rândul său drept posibilă o reglementare diplomatică a crizei legate de Ucraina, propunând chiar o “prelungire şi extindere” a dialogului, remarci mult mai puţin ofensive decât cele emanate de Moscova în ultimele săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reafirmat totuşi că liderul de la Kremlin are toate capacităţile de a lansa “în orice moment” o “vastă ofensivă militară foarte convenţională în Ucraina” sau un atac mai redus pentru a destabiliza ţara.

Pe de altă parte, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat luni că Ucraina nu vede semne ale unei invazii ruse iminente săptămâna aceasta, potrivit EFE.

Citește și : Șeful OMS: Şansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită

“Suntem pe deplin conştienţi de ceea ce se întâmplă în ţara noastră, suntem conştienţi de riscurile care există pentru ţara noastră, dar situaţia este complet sub control şi, mai mult, noi nu vedem în prezent ca o invazie pe scară largă a Federaţiei Ruse să aibă loc pe 16 sau 17 februarie”, a declarat Danilov presei după o întâlnire cu conducerea Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev).

La 11 februarie, publicaţia germană Der Spiegel a relatat, citând surse, că CIA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina pe 16 februarie, conform media ucrainene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.