X

Pentagonul a comentat cererea Rusiei de a lansa pe orbită arme anti-sateliți

Pentagonul a comentat cererea Rusiei de a lansa pe orbită arme anti-sateliți

Satelitul, a cărui lansare a fost anunțată de Rusia pe 16 mai, se află pe aceeași orbită cu satelitul guvernului SUA. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat acest lucru pe 21 mai, într-un briefing, a cărui înregistrare a fost publicată de departament.

Ryder a spus că caracteristicile noului satelit amintesc de obiectele desfășurate de ruși pe orbită în 2019 și 2022. Potrivit acestuia, Pentagonul este gata să fie responsabil pentru securitatea forțelor spațiale aliate și va continua să „echilibreze între nevoia de a ne proteja interesele în spațiu și dorința de a menține un mediu spațial stabil și rezistent”. Jurnaliştii l-au întrebat pe Ryder dacă noul satelit rusesc reprezintă o ameninţare pentru american „în acest moment”.

„Ei bine, este o armă antispațială pe aceeași orbită cu un satelit al guvernului SUA, așa că asta este”, a răspuns el. Pe 17 mai, agenția de propagandă RIA Novosti a raportat, cu referire la Ministerul Apărării al ocupantului, despre lansarea unui vehicul de lansare Soyuz-2.1b din cosmodromul Plesetsk (regiunea Arkhangelsk) cu sateliți militari la bord. Departamentul nu a oferit detalii despre ce anume erau aceste dispozitive. În aceeași zi, ministerul a publicat o fotografie a lansării pe Telegram.

Tags: a comentatcererea Rusiei de a lansa pe orbită arme anti-satelițiPentagonul
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei