Pentagonul a testat o nouă rachetă balistică după retragerea din Tratatul INF

Publicat:

Pentagonul a testat joi o rachetă balistică convenţională lansată de la sol, un test care ar fi fost interzis în baza Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), din care SUA s-au retras, relatează Reuters, scrie agerpres.

Washingtonul s-a retras oficial din acordul din 1987 cu Rusia în luna august, după ce a acuzat Moscova că încalcă tratatul, ceea ce Kremlinul a infirmat.


Citește și : Greta Thunberg va participa vineri la o grevă în favoarea climei la Torino

Tratatul negociat de preşedintele de atunci Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov interzicea lansarea de la sol a rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km.

Într-un comunicat, Pentagonul a informat că testul a avut loc la baza Vandenberg a Forţelor aeriene din California. “În prezent evaluăm rezultatele testului”, se mai menţionează în comunicat.

Este al doilea test cu rachetă al Pentagonului care nu ar fi fost permis în conformitate cu tratatul INF.

În august, Pentagonul a testat o rachetă de croazieră cu o rază de peste 500 km.

Moscova neagă că a încălcat acordul şi a acuzat Washingtonul că a rupt pactul, fapt infirmat de SUA.

Disputa agravează perioada cea mai tensionată între SUA şi Rusia de la sfârşitul Războiului Rece, în 1991. Unii experţi cred că renunţarea la tratat ar putea submina alte acorduri privind controlul armelor şi grăbi erodarea sistemului global menit să blocheze răspândirea armelor nucleare, comentează Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Washingtonul în această săptămână şi s-a întâlnit cu preşedintele Donald Trump şi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Citește și : Macron susţine rolul energiei nucleare în atingerea neutralităţii din punct de vedere climatic

Lavrov a prezentat din nou oferta Moscovei de a prelungi Noul Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice (sau Noul START), în timp ce Trump şi Pompeo au subliniat necesitatea unui dialog strategic care să includă şi China.

Acordul din 2011, care pretinde ca ambele părţi să reducă numărul focoaselor nucleare strategice desfăşurate până la maximum 1.550, va expira în februarie 2021, dar poate fi extins până la cinci ani prin consens mutual.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă

Acum un an în raionul Ocnița în timpul lucrările de săpare la o carieră a fost depistată o poartă Acum un an în raionul Ocnița...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.