Pentagonul își apără politica nucleară controversată în fața ONU

Publicat:

SUA şi-au apărat marţi noua lor politică nucleară controversată, insistând în faţa ONU asupra necesităţii unei atitudini mai ferme pentru a face faţă unui climat de insecuritate crescut, informează France Presse.

Noua ‘politică nucleară’ a Pentagonului, dezvăluită săptămâna trecută, îşi propune să ofere Statelor Unite arme noi cu putere redusă, ca ‘răspuns’ la reînarmarea Rusiei şi Chinei, ceea ce este ferm negat de Moscova şi Beijing, conform agerpres.


‘Actualul mediu de securitate este mai dinamic, complex, mai solicitant şi mai ameninţător decât cel de la sfârşitul Războiului Rece’, a afirmat marţi la Geneva ambasadorul american la Conferinţa ONU pentru dezarmare, Robert Wood.

Citește și : Hassan Rohani : Iranul nu va negocia cu ‘nimeni’ capacităţile sale militare

El a acuzat Rusia, China şi Coreea de Nord de consolidarea arsenalului nuclear şi de ‘creşterea importanţei armelor nucleare în strategia lor de securitate’.

‘Unii în această sală cred poate că noi ar trebui să ne băgăm capul în nisip şi să ignorăm ameninţările, lăsând Rusia, China şi Coreea de Nord să continue să facă ceea ce fac’, a declarat Wood presei.

‘Această postură nucleară reflectă realitatea situaţiei de securitate’, a afirmat el, adăugând că este ‘importantă consolidarea descurajării nucleare’.

Rusia a denunţat ‘caracterul belicos’ şi ‘antirusesc’ al noii doctrine nucleare americane, avertizând că va lua ‘măsurile necesare’ pentru a-şi asigura propria securitate.

China şi-a exprimat opoziţia fermă faţă de acest raport al Pentagonului, care lansează ‘supoziţii arbitrare’ privind intenţiile Beijingului, în timp ce Iranul a acuzat Statele Unite că “au adus umanitatea mai aproape de distrugerea totală’.

Această nouă revizuire a dispozitivului nuclear american, în contextul în care ultima datează din 2010, a provocat o controversă puternică pe plan internaţional.

Unii acuză administraţia preşedintelui Donald Trump că încearcă să reducă pragul declanşării unei lovituri nucleare şi că încalcă acordurile de neproliferare.

‘Pragul nuclear nu s-a redus’, a asigurat ambasadorul american. ‘Obiectivul este de a spune clar că nu este în interesul nimănui să recurgă la armele nucleare’, a insistat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute La un pas de tragedie! O femeie din Chișinău a scăpat cu...

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat...

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic”

Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am în spate niciun proiect politic” Fostul procuror general, Alexandru Stoianoglo, a făcut primele declarații alături de liderul socialiștilor,...

Dodon nu se avântă în alegeri. Îl propune pe Stoianoglo

Dodon nu pretinde la Președinție. Îl propune pe Stoianoglo în calitate de candidat Liderul socialiștilor, Igor Dodon, nu va participa în calitate de candidat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.