Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Publicat:

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Beijingul și Moscova își întăresc cooperarea militară și civilă în cursa pentru accesul la resurse

China și Rusia își intensifică activitățile economice și de securitate în Arctica, iar forțele militare americane pregătesc mai multe tipuri de operațiuni pentru a contracara orice amenințări în regiune, conform noii strategii a Pentagonului privind Arctica, scrie THE WASHINGTON TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în regiunea Kaluga


Arctica este „strategic vitală pentru securitatea națională a SUA”, a declarat secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, anunțând noul plan de strategie săptămâna aceasta.
„Forțele noastre pot ajunge în orice teatru din emisfera nordică prin Arctica. Cu toate acestea, topirea calotelor glaciare arctice deschide noi căi de transport maritim și atrage un interes și o activitate sporite atât din partea Chinei, cât și a Rusiei.”

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Consolidarea SUA include noi facilități militare la Baza Spațială Pituffik a Forțelor Spațiale, la 947 de mile de Polul Nord, pe coasta de nord-vest a Groenlandei. În Alaska, armata a activat Divizia a 11-a aeropurtată, cunoscută sub numele de Arctic Angels.
Mai multe exerciții militare se desfășoară, de asemenea, în regiune, a declarat dna Hicks luni. China nu este un stat arctic, dar își crește influența în regiune – atât militară, cât și civilă – pentru a obține în cele din urmă controlul asupra regiunii bogate în resurse.

Rusia „continuă să reprezinte o amenințare acută la adresa securității și stabilității în regiune”, a spus Hicks, construind baze militare în zonă și revendicând teritoriul maritim în apele sale.

„Mai îngrijorător, am văzut o cooperare tot mai mare între China și Rusia în Arctica, din punct de vedere comercial, China fiind un finanțator major al exploatării energiei rusești în Arctica, și o cooperare din ce în ce mai mare militară între Rusia și China, care efectuează exerciții comune în largul coastei Alaskăi”, a spus Hicks.

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Peste 80% din producția rusească de gaze naturale și aproape 20% din producția sa de petrol provine din Arctica, iar Rusia, în ultimii ani, a căutat finanțare chineză pentru extracția și achiziționarea de petrol și gaze din Arctica.

Cooperarea militară a inclus activități ale navelor de război chineze și rusești lângă coasta Alaskăi în 2022 și 2023. Garda de Coastă chineză a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei privind aplicarea cooperativă a legii maritime.

„Aceste activități ar putea deschide ușa pentru prezența în continuare a Chinei în Arctica și de-a lungul [rutei maritime de nord]”, se spune în raport.

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Noua strategie a SUA va folosi ceea ce Pentagonul numește „monitorizarea și răspunsul”, o combinație între colectarea sporită de informații și poziționarea forțelor militare acolo. Majoritatea bazelor militare cu vreme rece care ar putea fi folosite în Arctica în prezent sunt situate în Alaska.

Forțele militare americane, care lucrează cu aliații NATO Canada, Danemarca și noii membri Finlanda și Suedia, desfășoară operațiuni de rutină în Arctica.

Operațiunile includ operațiuni de apărare aeriană ale SUA și Canadei de identificare a intruziunilor aeronavelor rusești, furnizarea de apărare antiaeriană și antirachetă integrată în regiune și interceptarea navelor care pătrund în apele SUA. Submarine au fost, de asemenea, expediate și patrulele militare aeriene și maritime vor continua, de asemenea, în Arctica, inclusiv strategia rutei de tranzit Groenlanda-Islanda-Regatul Unit, folosită de submarinele rusești.

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

Cooperarea militară din ce în ce mai mare a Beijingului cu Rusia are „potențialul de a modifica stabilitatea și imaginea amenințării Arcticii”, se arată în raport.

Activitățile militare chineze în Arctica ar putea avea un impact asupra operațiunilor Comandamentului Indo-Pacific din Hawaii, care este însărcinat cu descurajarea amenințărilor militare chineze la adresa Taiwanului, Japoniei și Mării Chinei de Sud.
Regiunea este „integral în execuția operațiunilor indo-pacifice, ca flanc nordic pentru proiectarea forțelor militare din patria SUA în acea regiune”, se arată în strategie.
În prezent, China operează trei spărgătoare de gheață – Xue Long, Xue Long 2 și Zhong Shan Da Xue Ji Di – desfășurate pentru cercetare dublă civil-militară în Arctica, inclusiv testarea vehiculelor subacvatice fără echipaj și a aeronavelor cu aripă fixă cu capacitate polară.

Marea majoritate a Arcticii se află sub jurisdicția statelor suverane din regiune. China, totuși, încearcă să redefinească regiunea ca „patrimoniu comun global”, ca o modalitate de a-și extinde influența în regiune. Beijingul a anunțat, de asemenea, un program „Drumul polar al Mătăsii”, pentru a obține controlul asupra zonelor arctice prin investiții în infrastructură și resurse naturale, inclusiv pe teritoriul aliaților NATO, se arată în raport.

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

SUA au puține spărgătoare de gheață necesare pentru a sprijini operațiunile din regiune. SUA, Canada și Finlanda au anunțat recent planuri de colaborare la producția de spărgătoare de gheață.

Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin consideră Arctica ca fiind semnificativă pentru securitate și beneficii economice și are cea mai dezvoltată armată prezentă acolo.

„Rusia continuă să investească masiv în noua infrastructură militară și în renovarea instalațiilor din epoca sovietică din Arctica”, se arată în raport.

Pentagonul conturează strategia de desfășurare a forțelor pentru a contracara China și Rusia în Arctica

„Pe lângă amenințările cu operațiuni nucleare, convenționale și speciale, Rusia încearcă să desfășoare activități de destabilizare la nivel inferior în Arctica împotriva Statelor Unite și a aliaților noștri”, inclusiv bruind semnalele de navigație GPS și efectuând zboruri militare.

Pentagonul este, de asemenea, preocupat de „calea clară” de atac a Rusiei asupra SUA. De asemenea, Rusia ar putea amenința transportul prin ruta maritimă de nord dintre strâmtoarea Bering și strâmtoarea Kara, prin revendicări maritime excesive și ilegale.
Rusia și-a revendicat dreptul de a reglementa apele arctice de-a lungul rutei maritime pe care SUA o consideră zonă internațională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați Un sondaj realizat de compania de consultanță politică și cercetare Intellect Group...

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat Raportul Comisiei Electorale...

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la ‘Moldova Business Week 2024’

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la 'Moldova Business Week 2024' Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an...

NATO: Nu sunt indicii că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România dovedesc un atac intenţionat

NATO: Nu sunt indicii că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România dovedesc un atac intenţionat Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.