X

Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ordonat joi armatei americane să faciliteze accesul femeilor din armată la avort, în contextul în care unele state americane adoptă politici ultra-restrictive în privinţa întreruperilor voluntare de sarcină, transmite AFP, potrivit agerpres.

Curtea Supremă a revocat în iunie jurisprudenţa ‘Roe v. Wade’ de 1973, care garanta acest drept la nivel federal, şi a lăsat decizia la nivelul fiecărui stat. De atunci, mai mult de zece state conservatoare au restrâns puternic sau chiar au interzis accesul la avort.

Citește și : SUA: Val de inculpări în urma unor transferuri de tehnologie în Rusia

Femeile din cadrul bazelor militare amplasate în aceste state sunt nevoite, aşadar, să-şi ia mai multe zile de concediu pentru a se deplasa în alt stat, pe cheltuiala proprie, şi a găsi o clinică civilă care practică avortul.

Potrivit unei legi din 1976, sistemul de sănătate militar nu poate practica întreruperi de sarcină decât în caz de viol sau incest dovedit, ori dacă viaţa mamei este în pericol, dar Austin a luat măsuri pentru a facilita accesul la întreruperi de sarcină al femeilor din armată şi al familiilor lor.

Decizia Curţii Supreme a avut ‘un impact asupra recrutării, retenţiei în armată şi nivelului de pregătire militară a forţelor noastre’, a declarat presei o responsabilă din Ministerul Apărării.

Austin a ordonat Pentagonului să emită directive care să le faciliteze femeilor din armată luarea de concedii şi rambursarea cheltuielilor de deplasare.

Citește și : Liz Truss îşi anunţă demisia din funcţia de premier după 45 de zile de mandat

El a dispus de asemenea măsuri pentru a le fi respectată viaţa privată. Aceste femei vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi informa superiorii despre sarcină, iar sistemul de sănătate militar nu va avea dreptul să discute subiectul cu aceştia decât dacă ‘misiunea poate fi afectată’.

De asemenea, şeful Pentagonului vrea ca medicii militari să fie protejaţi faţă de orice urmărire în justiţie în statele cu legile cele mai restrictive, armata angajându-se să le achite, dacă va fi nevoie, cheltuielile judiciare.

Tags: armataavortCurtea SupremăfemeiLloyd AustinPentagonSUA
Categorii: Știrile zilei