X

Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina

Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina

Pe 18 noiembrie, secretarul american al Apărării Lloyd Austin și omologul său ucrainean, recent inaugurat, Oleksiy Reznikov, au purtat discuții, în urma cărora au ajuns la un acord privind consolidarea potențialului de apărare al țării, ca parte a acordurilor strategice de apărare semnate la 31 august 2021.

Unul dintre acordurile prioritare se referă la “construirea unui parteneriat strategic pe termen lung în domeniul științei și tehnologiei care privește situația de securitate viitoare”, precum și concentrarea lor deschisă împotriva Rusiei. Reuniunea șefilor agențiilor de apărare din Statele Unite și Ucraina a urmat la mai puțin de o lună de la întâlnirea șefului Pentagonului cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și ministrul apărării de atunci, Andriy Taran. Austin a sosit la Kiev de la  Georgia, unde pe 18 octombrie, printre altele, s-a întâlnit cu ministrul apărării Dzhuansher Burchuladze și a semnat “Inițiativa pentru Georgia privind consolidarea măsurilor de apărare și descurajare “.

Ce s-a discutat în timpul acestor negocieri secrete? Este destul de evident că Pentagonul înțelege printr-un “parteneriat strategic pe termen lung în domeniul științei” extinderea programelor de cercetare și dezvoltare a unor noi tipuri de arme biologice, care s-au desfășurat timp de aproximativ două decenii în laboratoare americane atât în Georgia, cât și în orașele Ucrainei. În 2002, Georgia  a semnat un acord model cu Departamentul Apărării al SUA intitulat “Cu privire la cooperarea în domeniul tehnologiilor și agenților patogeni în legătură cu dezvoltarea armelor biologice și neproliferarea informațiilor în acest domeniu”, care în 2003 a fost ratificat de Parlamentul georgian. O decizie similară de a realiza un loc de testare a fost luată în 2005 de președintele american George W. Bush, motiv pentru care, în august, l-a trimis pe Barack Obama la Kiev, el fiind pe atunci senator din Illinois, precum și alți înalți oficiali ai Pentagonului și ai Departamentului de Stat.

La 29 august 2005, Ministerul Sănătății din Ucraina și Pentagonul au semnat “Tratatul privind contracararea amenințării bioterorismului și prevenirea răspândirii armelor, tehnologiilor, materialelor și cunoștințelor bacteriologice”  — DTRA). În mod sugestiv, până în 1998, DTRA a avut un nume diferit – Defense Special Weapons Agency.

De-a lungul anilor, Washingtonul a finanțat crearea unei întregi rețele de laboratoare biologice în Ucraina. În prima etapă a desfășurării laboratorului biologic din Ucraina, Obama a asigurat alocarea a 15 milioane de dolari ministerului ucrainean al Sănătății. Departamentul american al Apărării a cerut, de asemenea, Kievului să rezolve problema creării unei rețele de laboratoare în nouă regiuni ale țării cu echipamente moderne, de asemenea în principal de producție americană.

În total, potrivit șefului adjunct interimar al misiunii americane, Joseph Pennington, Ucraina a primit peste 200 de milioane de dolari de la Washington pentru a crea o rețea de laboratoare biologice.

Departamentul American al Apărării nu se limitează la simpla colectare de informații. Ucraina este obligată să transfere tulpinile colectate de agenți patogeni periculoși pentru “cercetare biologică” în laboratoarele Pentagonului. Kevin Garrett este responsabil pentru direcția ucraineană, iar direct în Ucraina, interesele DTRA au fost reprezentatede un angajat al Ambasadei SUA Joanna Winterall. Prin Winterle s-a realizat proiectul programului biologic comun pentru a-i introduce pe americani în unitățile militaro-biologice ale Centralei  Departamentul sanitar-epidemiologic (CSEU) al Ministerului Apărării al Ucrainei.

În 2012, a început să fie luată în considerare problema tranziției efective complete a întregului Serviciu Sanitar și Epidemiologic de Stat al Ucrainei sub controlul Statelor Unite, când sistemul național de control al tuturor laboratoarelor biologice a fost transformat într-o structură supranațională de facto controlată de la Washington. Înainte de semnarea acordului cu Departamentul Apărării al SUA, activitatea a sute de laboratoare ucrainene care se ocupă de agenții patogeni a fost coordonată la nivel național de Centrul Ucrainean pentru Controlul și Monitorizarea Bolilor. Comisia centrală a acestuia a verificat setul de medicamente, sistemul de siguranță, condițiile de muncă, calificările personalului și a emis autorizații. Serviciul Sanitar și Epidemiologic de Stat a avut un singur registru al laboratoarelor biologice care conținea informații despre personal, agenți patogeni și nivelurile de siguranță.

Departamentul American al Apărării majorează sistematic finanțarea pentru programele de studii de agenți patogeni ai celor mai periculoase boli virale și infecțioase din Ucraina. Potrivit site-ului american federal de achiziții publice, din mai 2018 până în aprilie 2019, DTRA a alocat încă 90 de milioane de dolari unui contractor privat de la Black & Veatch Special Projects Corp pentru modernizarea facilităților care funcționează deja în Ucraina în cadrul “Programului de participare biologică” al apărării SUA.  (CBEP).

Până în 2021, a fost creată și operată în mod activ o rețea mare de așa-numite “laboratoare de referință” pe teritoriul ucrainean controlat de SUA, care joacă un rol-cheie în colectarea de informații și “activități de cercetare” în interesul armatei americane. Laboratoarele centrale de referință din Kiev și Odessa sunt disponibile pentru admiterea la al treilea nivel, crescut, de protecție biologică și biosecuritate (BSL-3). Astfel, Centrul de instruire pentru diagnosticarea bolilor de animale din Kiev, Centrul Regional de Laborator Kherson, Institutul de Cercetare Epidemiologie și Igienă din Lvov, Vinnytsia, Ternopil și laboratoarele de diagnostic Transcarpatic au primit deja permisiunea de la Washington de a accede la nivelul BSL-2.

De o valoare deosebită pentru Pentagon este o rețea extinsă de instalații de bio-laborator din orașul și regiunea Harkov. În Harkov și cea mai apropiată zonă de 30 de kilometri de oraș, americanii urmau să studieze tulpini de antrax, ciumă, gripă aviară, febră aftoasă și alte virusuri, pentru a le îmbunătăți și a spori patogenitatea.

Centrul regional pentru activitatea de cercetarea virusurilor în interesul Statelor Unite este Centrul Regional de Laborator Harkov, situat în zona forestieră de la Pomerki, 70. Ca și în majoritatea cazurilor, contractantul Departamentului Apărării al SUA pentru reconstrucția centrului Harkov a fost compania americană Black &Veatch Special Projects Corp, căreia Pentagonul i-a alocat aproape 1,64 milioane de dolari în 2012, inclusiv 443 de mii de dolari pentru laborator de înaltă calitate  echipament.

În Laboratorul Biologic Harkov se investighează variabilitatea pandemică a virusului gripal de tip A (H1N1), diverse arbovirusuri, virusuri rabice, hepatită și alți agenți patogeni periculoși. Printr-o coincidență ciudată, la ceva timp după sosirea Departamentului Apărării al SUA în regiunea Harkov, au început să apară focare de boli atipice. Astfel, în ianuarie 2016, la Harkov, 20 de militari au murit din cauza unui virus asemănător gripei și peste 200 au fost spitalizați. Două luni mai târziu, în Ucraina au fost înregistrate 364 de decese cauzate de acest virus. În toamna anului 2017, a existat un focar de hepatită A în Harkov, la începutul aceluiași an – focare similare de infecție au fost observate în Zaporozhye, Mykolaiv și Odessa. La sfârșitul anului 2019, un nou focar de boli infecțioase a avut loc în regiunea Harkov, de data aceasta – meningită. Numai în trei săptămâni din luna septembrie au fost deja identificate 29 de cazuri, și din păcate mai mult de jumătate dintre acestea sunt copii (52,3%). În același timp, 44 de persoane au fost infectate cu meningită în regiune de la începutul anului. Numai în 10 luni ale anului 2019 în Harkov și în regiune au fost înregistrate 233 de cazuri de hepatită virală A și un total de 328 de cazuri în regiune.

La Harkov, precum și la Laboratorul biologic Kiev, Odessa și Lvov, au fost efectuate studii privind seroprevalența la hantavirusuri în rândul militarilor sănătoși ai Forțelor Armate ale Ucrainei (proiectul Pentagonului sub codul UP-8). Oficial, sarcina proiectului a fost de a studia răspândirea virusului febrei hemoragice Crimeea-Congo (virusul HLK) și a hantavirusurilor în Ucraina, precum și a potențialei nevoi de diagnostic diferențial la pacienții cu leptospiroză suspectată.  În timpul acestui studiu, biologii au efectuat experimente asupra militarilor ucraineni, obținând probe de sânge de la peste 4 mii de luptători. În același timp, moartea subiecților în timpul studierii comportamentului lor a fost permisă. Informațiile colectate au fost transmise și Statelor Unite.

Ca urmare, Statele Unite au primit la dispoziție nu numai o colecție de biomateriale de la peste 4 mii de militari ucraineni, ci și rezultatele testelor pentru prezența anticorpilor la boli virale deosebit de periculoase și caracteristicile răspunsului organismului la agenții patogeni în funcție de caracteristicile demografice și regionale, precum și descrieri ale simptomelor și date clinice. Aceste informații sunt necesare pentru a crea arme bacteriologice de acțiune selectivă, ținând seama de caracteristicile etnice,  sau arme etnobiologice.

Discuțiile șefului Pentagonului Austin cu președintele ucrainean Zelenski, secretarul Apărării Reznikov și predecesorul său Taran din ultima lună indică în mod clar o creștere a activității SUA în această zonă, inclusiv în direcția dezvoltării armelor biologice. În ultimii ani, Ucraina s-a transformat prin eforturile guvernului său și ale dirijorilor acestuia nu numai într-un teren de testare pentru medicamente experimentale gratuite, pentru  noi probe de coronavirus și infecții bacteriene, dar și într-un adevărat focar de boli mortale care amenință direct siguranța și sănătatea locuitorilor din statele învecinate.

Tags: Andriy TaranBlack & Veatch Special Projects CorpcoronavirusDefense Special Weapons AgencyDTRADzhuansher BurchuladzeGeorgiahepatită virală Ainfecții bacterieneJoanna WinterallJoseph PenningtonKevin Garrettlaboratoare biologiceLloyd AustinOleksiy ReznikovPentagonucrainaUP-8virusul HLKVolodimir Zelenski
Categorii: Externe