X

Pentagonul trimite un mesaj clar Turciei privind crearea unei armate în nordul Siriei

Departamentul Apărării Statelor Unite a dat asigurări miercuri că nu intenţionează să creeze în Siria o nouă armată sau trupe convenţionale de grăniceri, informează Reuters, potrivit agerpres.

După reacţia Turciei la planurile SUA de a pregăti luptători pentru securitatea internă a Siriei, inclusiv kurzi, Pentagonul a dat publicităţii un comunicat în care arată: “SUA continuă să pregătească forţe locale de securitate în Siria. Pregătirea are scopul de a întări securitatea persoanelor dezrădăcinate care revin în comunităţile lor devastate. De asemenea, este esenţial ca ISIS (Statul Islamic – n. red.) să nu se poată ridica din nou în zonele eliberate şi neguvernate. Nu este vorba de o nouă ‘armată’ sau forţă de ‘grăniceri’ convenţională”.

Citeşte şi: Apar primele divergenţe între Tel Aviv şi Washington. Trump îl pune la punct pe Netanyahu

Miercuri, guvernul de la Ankara a avertizat că va răspunde imediat oricărei ameninţări din Siria, unde coaliţia condusă de Statele Unite îşi anunţase intenţia de a înfiinţa o armată cu un efectiv de 30.000 de combatanţi, în colaborare cu Forţele Democratice Siriene (SDF). Liderul SDF este miliţia kurdă YPG, considerată de Turcia o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie teroristă atât potrivit Turciei, cât şi Uniunii Europene şi Statelor Unite.

În aceeaşi zi, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a lăsat să se înţeleagă că strategia SUA în Siria presupune menţinerea unei prezenţe militare americane pe durată nedeterminată, în cadrul eforturilor mai extinse de a împiedica refacerea Statului Islamic, de a pregăti diplomatic o posibilă retragere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, şi de a opri influenţa Iranului. 

Tags: Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferică a SUAForţele Democratice Siriene (SDF)kurzisiriaSUAUnităţile de Protecţie a Poporului (YPG)
Categorii: Sinteze