Pentru redeschiderea sa Notre-Dame de Paris optează pentru modernitate

Publicat:

Pentru redeschiderea sa Notre-Dame optează pentru modernitate

Cu alegeri care au inclus un mobilier cu un design minimalist, veşminte liturgice colorate a la Mondrian şi artă contemporană, Notre-Dame de Paris a optat pentru modernitate înaintea redeschiderii sale din 8 decembrie, notează AFP.

Rezervările pentru vizită, care va fi gratuită, se vor deschide cu o săptămână înainte de această dată pe site-ul catedralei şi prin intermediul unei aplicaţii dedicate, potrivit diecezei, care “va acorda prioritate persoanelor individuale înaintea grupurilor, care vor fi primite şase luni mai târziu”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Suficient “pentru a celebra timp de şase luni credinţa creştină şi a primi lumea întreagă”, a declarat entuziasmat arhiepiscopul de Paris, monseniorul Laurent Ulrich, prezentând această “reamenajare interioară” a catedralei vechi de peste 860 de ani, devastată de incendiul gigantic din 15 aprilie 2019.

– Buren, Pei-Ming? –

Cu mai puţin de şase luni înainte de redeschidere, molozul şi dărâmăturile negre, fumegânde au făcut loc luminii unei pietre care şi-a recăpătat strălucirea şi splendoarea.

Culorile decoraţiilor pictate ale capelelor, pe care AFP a putut să le vadă parţial, sunt vibrante şi ar trebui să se potrivească cu cele ale “celor şapte noi tapiserii comandate de la Mobilier national şi cu cele ale celor şase vitralii contemporane, care vor fi instalate ulterior în cele şase capele din partea sudică a catedralei”, a explicat rectorul catedralei, monseniorul Olivier Ribadeau Dumas.

Nume precum Daniel Buren, Herve Di Rosa şi Yan Pei-Ming se regăsesc printre cele 110 de candidaturi depuse de duo-uri de artişti şi maeştri sticlari pentru proiectarea acestor vitralii contemporane.

– 15 milioane de vizitatori –

Când vor intra în catedrală, cei “15 milioane” de viitori vizitatori aşteptaţi în fiecare an (faţă de 12 milioane înainte de incendiu) se vor bucura de o “experienţă culturală şi spirituală puternică”, a dat asigurări rectorul.

Un mobilier nou din bronz maro, sobru şi masiv, foarte stilizat, amintind de unele decoruri din serialul “Game of Thrones”, este în curs de producţie la Drôme (sudul Franţei) şi urmează să fie instalat în noiembrie.

Conceput de designerul Guillaume Bardet, el este compus dintr-un baptisteriu, un altar, un amvon, un scaun episcopal, scaune şi un tabernacol, plasat pe un alt altar desenat de arhitectul Viollet-le-Duc.

Un “perete-relicvariu” contemporan din lemn de cedru şi pavele de sticlă care formează o aură, proiectat de Sylvain Dubuisson, va găzdui “coroana de spini a lui Hristos adusă de Sfântul Ludovic”.

Guillaume Bardet a conceput, de asemenea, obiectele liturgice (candele, potire, carafe) care vor fi utilizate în timpul ceremoniilor religioase.

Colaboratoarea sa, Ionna Vautrin, a imaginat între 1.500 şi 2.000 de scaune cu design perforat, din lemn masiv de stejar, deschis la culoare, pe care se vor aşeza credincioşii, precum şi bănci şi scaune pentru rugăciune, sobre şi “confortabile” conform celor care le-au încercat.

Traseul vizitei va beneficia de o nouă semnalizare în trei limbi (franceză, engleză, spaniolă) şi va merge de la nord (latura Sacré-Cour) la sud (latura Sena).

– Castelbajac –

În ceea ce priveşte ţinutele, preoţii, arhiepiscopii, episcopii şi diaconii vor purta veşminte liturgice concepute de designerul Jean-Charles de Castelbajac, în vârstă de 74 de ani, care s-a inspirat din imensa cruce de aur din centrul catedralei Notre-Dame, care a scăpat de puterea devastatoare a flăcărilor. Aceasta se va regăsi, într-o formă stilizată, pe veşmintele preoţilor, care în unele cazuri vor fi decorate cu motive geometrice colorate, amintind de Mondrian.

“Pe o pânză 100% ecologică, aproape albă, am lucrat asupra ideii de strălucire emanată de cruce, materializată prin explozii de culoare care formează un râu de credinţă şi de speranţă, ca un fel de polenizare, amintind de lumina colorată a vitraliilor”, a povestit el pentru AFP.

Dieceza, care este responsabilă de finanţarea reamenajării interioare, a refuzat să ofere o cifră pentru aceasta, invocând “binefăcători”.

Catedrala şi-a recăpătat fleşa, toate structurile din lemn, o mare parte din acoperişul din plumb şi din ornamentele sale, precum şi cele două cruci aurite (fleşă şi cor) şi cocoşul.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Instalarea echipamentelor tehnice şi de protecţie împotriva incendiilor trebuie să se încheie la sfârşitul verii, simultan cu reinstalarea celor opt clopote din turnul nordic, care au fost restaurate.

De asemenea, ea şi-a recăpătat marea orgă, a cărei reinstalare este aproape finalizată, instituţia publică confirmând pentru AFP că este “în grafic”.

Notre-Dame poate găzdui “2.500 de persoane simultan şi 40.000 pe zi pe 6.000 metri pătraţi, dublu faţă de (castelul) Versailles (între 20.000 şi 22.000 de persoane pe zi pe 65.000 – 70.000 metri pătraţi), în timp ce Luvrul primeşte 30.000 de vizitatori pe zi pe 210.000 metri pătraţi”, a detaliat dieceza.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Trei moldoveni aduceau maşini de lux furate din Occident

Trei moldoveni aduceau maşini de lux furate din Occident Trei bărbați din Hîncești sunt cercetați de procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Poliției de Frontieră,...

Andrei Spînu îndeamnă primăriile să depună dosarele pentru amenajarea creșelor

Andrei Spînu îndeamnă primăriile să depună dosarele pentru amenajarea creșelor Primăriile din R. Moldova pot depune proiecte la Guvern privind construcția sau amenajarea unor creșe...

Vinovat de „spălarea” milioanelor și scos basma curată

Vinovat de „spălarea” milioanelor și scos basma curată Încă un magistrat a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”, dar liberat de pedeapsă penală, anunță procurorii...

Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite

Locuitorii din trei raioane vor beneficia de consultații medicale gratuite În această săptămână, echipele mobile de medici specialiști vor oferi consultații profilactice gratuite locuitorilor din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.