Penuria de lapte praf pentru bebeluşi amplifică durerea economică deja resimţită de gospodării

Publicat:

Penuria de lapte praf pentru bebeluşi cu care se confruntă America survine într-o perioadă în care inflaţia pune presiune crescândă pe bugetele gospodăriilor, lovind deosebit de puternic în angajaţii cu salarii mici, potrivit Bloomberg Businessweek, informează mediafax.

Criza laptelui praf pentru bebeluşi din SUA se intensifică. Iar deşi livrările programate şi reluarea producţiei dau unele motive de speranţă pentru săptămânile viitoare, deocamdată penuriile apasă greu asupra familiilor. Părinţii resimt panica de a nu şti de unde vor obţine următoarea masă pentru copiii lor, dar plătesc şi un preţ economic.


Citește și : Un jurnalist freelancer care lucra pentru serviciul din Belarus al Radio Free Europe, condamnat la închisoare pentru ‘extremism’

Familiile cheltuiesc sute de dolari pentru a-şi umple rezervoarele maşinilor cu benzină scumpă şi a străbate oraşe întregi în căutarea hranei pentru bebeluşi. Unele plătesc sume mari comercianţilor online pentru a obţine ceva ce obişnuiau să cumpere de la magazinul din colţ. Părinţii petrec ore în şir căutând hrana, iar în unele cazuri mamele încep să se gândească să aleagă între a munci şi a umbla după lapte.

Criza laptelui praf pentru bebeluşi este ultima dintr-o serie de poveri resimţite de părinţi, în special mame, în era Covid-19. Femeile au fost forţate să-şi părăsească joburile în masă la începutul pandemiei şi deşi multe au revenit pe piaţa muncii, lipsa de servicii accesibile de îngrijire a copiilor rămâne o provocare. Între timp, burnout-ul este foarte răspândit.

Presiunea economică generată de criză vine într-o perioadă în care bugetele familiilor sunt deja afectate de inflaţie. Preţurile benzinei se situează la maxime record în SUA.

Criza laptelui a început cu turbulenţele de la nivelul lanţurilor de aprovizionare provocate de pandemie, dar a fost exacerbată după ce Abbott Laboratories a închis o fabrică din Michigan din cauza unor temeri de contaminare. Pe 4 iunie, Abbott a anunţat reluarea pro­ducţiei, însă producţia iniţială nu este de aşteptat să ajungă la consumatori până pe 20 iunie.

Citește și : Rusia şi Ucraina fac un nou schimb de corpuri ale militarilor ucişi

Problemele sunt în special acute pentru angajaţii cu salarii mici, arată Stefania Albanesi de la University of Pittsburgh. De asemenea, mamelor cu venituri scăzute le poate fi mai dificil să alăpteze pentru că joburile acestora nu oferă adesea concedii maternale plătite.

Dezvoltarea de lapte praf pentru bebeluşi a reprezentat un factor cheie ce a ajutat mai multe femei să intre pe piaţa muncii, spune Albanesi. Accesul la lapte praf explică creşterea cu aproximativ 20% a participării femeilor căsătorite la forţa de muncă în perioada cuprinsă între începutul anilor í30 şi începutul anilor 70.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament

În memoria victimelor deportărilor staliniste. Expoziție inedită la Parlament Parlamentul găzduiește, în aceste zile, o expoziție tematică dedicată celor 75 de ani de la...

Au mai prins unul. Încă un escroc cu „ruda implicată în accident” – pe mâna poliției

Au mai prins unul. Încă un escroc cu „ruda implicată în accident” – pe mâna poliției Un tânăr de 18 ani din Ungheni a fost...

Măsuri anti-Șor: Flyone impune reguli noi pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău

Măsuri anti-Șor: Flyone impune reguli noi pentru pasagerii curselor Erevan-Chișinău Compania aeriană Flyone a stabilit noi reguli pentru pasagerii cursei Erevan-Chișinău, inclusiv verificare suplimentară, control de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.