Penuria de vaccinuri împotriva holerei obligă OMS să treacă la administrarea unei singure doze pentru a satisface cererea crescută

Publicat:

Penuria de vaccinuri împotriva holerei obligă OMS să treacă de la două doze recomandate la administrarea uneia singure pentru a satisface cererea crescută din cauza numeroaselor focare de boală la nivel mondial, a anunţat miercuri organizaţia, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Această schimbare de strategie va face posibilă furnizarea de doze în mai multe ţări într-un moment de creştere fără precedent a numărului de focare la nivel mondial”, a scris OMS, care participă la Grupul Internaţional de Coordonare (ICG) responsabil cu distribuţia de vaccinuri..


Citește și : UK, SUA şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Din ianuarie 2022, 29 de ţări au raportat cazuri de holeră, între care Haiti, Malawi şi Siria, care se confruntă cu focare majore.

O situaţie cu totul excepţională, OMS amintind că “în ultimii 5 ani, în medie mai puţin de 20 de ţări au raportat focare”.

Organizaţia estimează că epidemiile de holeră sunt din ce în ce “mai numeroase, mai răspândite şi mai grave” din cauza inundaţiilor, a secetelor, dar şi a conflictelor, a mişcărilor populaţiei sau a altor factori care limitează accesul la apă potabilă şi cresc riscul de epidemii de holeră.

Holera este în general contractată din alimente sau apă contaminate şi provoacă diaree şi vărsături.

Aprovizionarea cu apă potabilă şi canalizarea sunt esenţiale pentru prevenirea şi controlul transmiterii acestei boli.

OMS consideră că “strategia dozei unice (de vaccin) s-a dovedit eficientă”, recunoscând în acelaşi timp că există o lipsă de dovezi care să măsoare durata exactă a protecţiei oferite de o doză unică şi, de asemenea, că protecţia pare să fie mult mai mică la copii.

“Cu un regim cu două doze, când a doua doză este administrată în decurs de 6 luni de la prima, imunitatea împotriva infecţiei durează trei ani”, a subliniat OMS.

Însă, în opinia sa, “avantajul de a furniza o singură doză depăşeşte întotdeauna absenţa unei doze”.

“Deşi întreruperea temporară a strategiei cu două doze are ca rezultat reducerea şi scurtarea imunităţii, această decizie va permite vaccinarea mai multor persoane şi le va oferi protecţie pe termen scurt, în cazul în care situaţia globală a holerei continuă să se deterioreze”, insistă OMS.

Aprovizionarea actuală cu vaccinuri împotriva holerei este extrem de limitată.

Citește și : Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

Din totalul de 36 de milioane de doze care trebuiau produse în 2022, 24 de milioane au fost deja expediate pentru campanii preventive (17%) şi reactive (83%), iar alte 8 milioane de doze suplimentare au fost aprobate de ICG pentru al doilea ciclu de vaccinare de urgenţă în 4 ţări, subliniază OMS în comunicat.

“Deoarece fabricanţii de vaccinuri produc la capacitatea lor maximă actuală, nu există o soluţie pe termen scurt pentru a creşte producţia”, a explicat organizaţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cel mai mare schelet al unui dinozaur a fost vândut pentru o sumă record. Fosila are aproximativ 150 de milioane de ani

Cel mai mare schelet al unui dinozaur a fost vândut pentru o sumă record. Fosila are aproximativ 150 de milioane de ani Fosila unui dinozaur,...

Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ are un nou membru

Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ are un nou membru Willem...

Suport din partea României pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii

Suport din partea României pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și...

Dan Perciun promite salarii mai mari pentru profesori

Dan Perciun promite salarii mai mari pentru profesori Salariile cadrelor didactice vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025. Asigurările sunt date de ministrul Educației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.