X

Percheziţii la fabrica companiei germane Merck, în cadrul anchetei referitoare la medicamentul pentru tiroidă Levothyrox

Poliţia franceză a întreprins marţi percheziţii la fabrica din Lyon (centru-est) a companiei germane Merck, care produce medicamentul pentru tiroidă Levothyrox, a cărui nouă formulă face obiectul unor plângeri referitoare la efecte secundare grave, relatează AFP şi Reuters. 

Merck a confirmat efectuarea de percheziţii la sediul său din Lyon, dând asigurări că se aştepta ca acţiunea să aibă loc şi că laboratorul colaborează ”activ”. Percheziţiile au fost efectuate de o unitate a poliţiei naţionale franceze responsabilă cu sănătatea publică.

Circa trei milioane de persoane din Franţa, dintre care 80 % femei, folosesc medicamentul Levothyrox pentru hipotiroidie, care afectează metabolismul.

Merck a înlocuit lactoza din medicament, pentru a-l face mai uşor tolerabil, cu acid citric şi manitol, ceea ce i-a determinat pe mulţi pacienţi să se plângă de efecte secundare severe, precum pierdere de memorie, căderea părului, creştere în greutate, palpitaţii etc.

Mărturiile referitoare la efectele indezirabile ale noii formule a medicamentului Levothyrox, introdus pe piaţa franceză la sfârşitul lui martie, s-au înmulţit în ultimele luni, astfel că a devenit o miză sanitară majoră pentru guvern.

În septembrie, un procuror din Marsilia a demarat o anchetă pentru a afla dacă nu cumva Merck i-a înşelat pe pacienţi cu noua sa formulă de Levothyrox.

De atunci, Merck a reintrodus formula iniţială a medicamentului pe piaţă, în condiţiile unei largi mediatizări în Franţa. Levothyrox în vechea şi noua formulă va rămâne în farmacii până când va fi disponibil un nou tratament.

Tags: căderea păruluicreştere în greutateefecte secundare severeLevothyroxmedicamenteMercknou tratamentpacienti inselatipalpitaţiiperchezitiipierdere de memorie
Categorii: Diaspora